Ružmarin sadnja: Ružmarin uzgoj

Ružmarin sadnja: Ružmarin uzgoj

Ružmarin (lat. rosmarinus officinalis) grmolika je biljka, koja raste od jedan do tri metra u visinu, zimzelenih listića sa sitnim svjetloplavim cvjetićima. Cvjeta od ožujka do svibnja, a u rujnu drugi put. Ružmarin voli sunčane i kamenite krajeve (kalcij) i ne zahtijeva puno vlage. Ipak ne voli mraz pa ga treba odgovarajuće zaštititi. Jednostavno se presađuje i ne traži posebnu gnojidbu, stoga je gotovo idealna biljka za ekološki uzgoj.

Koristi se cvijet (Flores rosmarini), izdanci u cvatu (Herba rusmarini), listovi (Folia rosmarini), a destilacijom listova i ružmarinovo ulje (Oleum rosmarini). Kao sastavni dodatak mediteranski pripremljenim jelima često se koristi u istarskoj kuhinji. Povijest nas uči, a suvremena znanost potvrđuje, da ružmarin u hrani povoljno djeluje na metabolizam, osobito na žuč, pa teška i masna jela čini lakše probavljivima. Usput otklanja i nadimanje. Zato ga gotovo svi gastronomi rado koriste i jedu.

Flavoni i karnezolna kiselina te antioksidansi koje ružmarin sadrži prirodni su konzervansi pa se primjenjuju i u pripremi slane zimnice. Vitamin C, vitamin A, piridoksi, pantotenska kiselina, folna kiselina i drugi ljekoviti sastojci svrstavaju ružmarin na sam vrh liste bilja koje može pomoći u prevenciji i liječenju raka, naročito raka kože.

Ružmarinovo vino se priprema od dvije žlice ružmarinovog lišća i cvijeta koji se moče šest dana u jednoj litri domaćeg bijelog vina (ili u rakiji lozovači). Procijedi se i pije jednu čašicu natašte. Umiruje srce, pospješuje mokrenje i potiče cirkulaciju. Lončanica ružmarina na radnom stolu može dobro djelovati na poboljšanje koncentracije. Naime ružmarin prema brojnim istraživanjima jača mentalnu budnost, olakšava disanje i osnažuje pamćenje.

Kupka od ove mirisne mediteranske biljke odlikuje se i antimikrobnim svojstvima. Par kapi eteričnog ulja ružmarina pomiješanih sa krupnom morskom soli odličan su dodatak za kupanje. Takve kupke stimuliraju limfni sustav, jačaju izlučivanje tekućine iz organizma, jačaju izmjenu tvari u tkivima te tako ublažavaju bolove u mišićima i zglobovima.

Čaj od ružmarina vrlo je cijenjen među potrošačima ekoloških proizvoda. Čašicu jogurta napuniti svježim grančicama ružmarina i ubaciti u tri litre proključale vode. Pustiti tri do deset minuta da kuha. U međuvremenu usitniti dvije jabuke i uz prstohvat soli prepeći ih uz dodatak meda. Pomiješati s čajem, procijedite, dodati malo limuna i ohladite. Listići ružmarina protrljani među dlanovima daju sok kojim se ugodno osvježava i namiriše tijelo. Premda posvećen božici ljepote i ljubavi Afroditi, ružmarin nije samo simbol ljubavi. On je i simbol mudrosti koji osnažuje pamćenje.

Sjetva i sadnja

Ružmarin klija teže od većine biljaka, pa je dobro kupiti svježe sjeme i posijati ga u travnju. Ipak, ni tada nemojte očekivati naglo klijanje. Puno veći uspjeh možete očekivati ako ružmarin sadite pomoću reznica. Reznice duljine oko 8 cm najbolje je uzeti s mladih grana u kasno proljeće. Odrezani dio reznice stavite u malu posudu ispunjenu kompostom. Posudu stavite u tanjurić s vodom kako bi kompost mogao povući vlagu.

Nakon što je kompost navlažen, smjestite posudu s ružmarinom pod staklenu teglu ili na pola prerezanu prozirnu plastičnu bocu. To će biljci osigurati toplinu. Nakon dva mjeseca, kad reznica ružmarina razvije korijenje, spremna je za presađivanje u zemlju. Ružmarin voli puno sunca, ali će tolerirati i malo hlada. Izdržljiva je biljka i otporniji je na mrazove od ostalih mediteranskih kultura. U hladnim predjelima voli rasti uz zidove koji gledaju na jug ili jugozapad. Ipak, mlade je biljke zimi poželjno unijeti u zatvoreno. Ako nakon mraza djeluje pomalo spaljeno, podrežite ga u proljeće sve do zdravih dijelova.

Ružmarin je višegodišnja biljka i može se uzgajati tijekom cijele godine. Ako je tlo vrlo nabijeno i teško, onda vam za bolju odvodnju može pomoći miješanje tla s određenom količinom pijeska.

MOŽDA ĆE VAS I OVO ZANIMATI:
>>UZGOJ LIMUNA
>>KRIZANTEME: Uzgoj i zaštita krizantema
>>LAVANDA: Uzgoj i sadnja lavande
>>LATHURUS ODORATUS: Mirisna grahorica

Izvor: umag-portal.com; gardeningpatch.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *