Cikla kao lijek

Cikla kao lijek

Cikla je jedna od najljekovitijih namirnica. Pomaže kod anemije, poboljšava pamćenje, ublažava predmenstrualne tegobe, stimulira cirkulaciju … U stanju je popraviti većinu toga što je u organizmu pokvareno.

>>Sok od cikle recept
>>Cikla – ljekovitost

Cikla potječe s obala Sredozemlja, a koristili su je i drevni narodni, koji su vrlo rano shvatili ljekovitu moć ovog povrća. Cikla je danas neizostavna, uglavnom zimska, namirnica koja se rabi u svakom kućanstvu. Lako se priprema, a sadrži niz vitamina i minerala, bjelančevine, masti i ugljikohidrate.

Od vitamina su najzastupljeniji B1, B2, C i vitamin B12. Cikla je specifične crvene boje, koja potječe od antocijana. Ovaj sastojak u organizmu utječe na regenraciju krvi, a studije su dokazale da cikla djeluje antikancerogeno. Ako imate problema s demineralizacijom kostiju i zuba, cikla je rješenje za vas. Prisutnost joda čini ju izvrsnim lijekom i protiv ateroskleroze i prijevremenog starenja kože.

Ljekovitost cikle potječe od njenih sastojaka – betanina i betaina. Oni reguliraju krvni tlak, smanjuju kolesterol, održavaju krvne stanice u dobrom stanju i potiču rad jetre. Cikla je odličan izbor za liječenje anemije kod djece i mladih osoba, jer obiluje željezom. Povoljno djeluje i na rad crijeva jer sadrži celulozu i pektin. Koliko cikle nam je dnevno potrebno? Kako bi se zadovoljile dnevne potrebe organizma za dragocjenim vlaknima treba pojesti pet srednjih glavica cikle.

Iako se ne jede često, i lišće cikle je jestivo. Nalikuje špinatu, pa se tako treba i pripremati.  Korijen cikle sakuplja se u jesen i ostavlja u umjereno toplim prostorijama, kako ne bi promrzao. Ako se čuva na odgovarajući način, u svježini cikle možete uživati nekoliko mjeseci. Sok od cikle ima posebnu vrijednost, jer učinkovito djeluje na niz bolesti. Krijepi i jača cijeli organizam i djeluje povoljno na metabolizam. Najbolje ga je piti u kombinaciji s medom, po pola čaše tri puta na dan.

MOŽDA ĆE VAS I OVO ZANIMATI:
>>LJEKOVITO BILJE: Majčina dušica
>>GOSPINA TRAVA: Kantarionovo ulje
>>LJEKOVITO BILJE: Artičoka kao lijek
>>ZELENI ČAJ: Ljekovitost i mršavljenje uz zeleni čaj

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *