Aranžiranje predjela: Dekoracija meze

Aranžiranje predjela: Dekoracija meze

Hladna predjela su laka uvodna jela koja svojim izgledom i okusom trebaju potaknuti apetit, ali da pri tome ne zasite gosta. Zato se serviraju u malim količinama, ali trebaju biti aranžirana tj. da lijepo izgledaju i kod gosta izazovu želju za jelom.

Prilikom serviranja hladnih predjela treba voditi računa o skladu boja, kao i o namirnicama od kojih se priprema hladno predjelo. Namirnice istih boja ne treba stavljati jedne pored drugih, a osim toga za aranžiranje hladnih predjela važno je kako su namirnice isječene tj. oblikovane.

>>Dekoracije od povrća

Dekoracija ima važnu ulogu kod pripremanja hladnih predjela. Dekoracija predjela može biti površinska ili vanjska, jer se stavlja na već servirano hladno predjelo. Imamo i unutarnju dekoraciju, koja se stavlja samo kod nekih specijalnih hladnih predjela (musevi, galantine).

Za dekoraciju hladnih predjela (meze) upotrebljavamo samo jestive namirnice, a najčešće peršinov list, rajčice, svježe i kisele krastavce, paprike, masline, rotkvice, ruže ili kuglice od kuhanog krumpira i mrkve, limun, naranče itd.

Osim uobičajene pažnje kojom treba aranžirati hladna predjela, prilikom serviranja nekih hladnih predjela dobro je ispod njih staviti i  podlogu. Zadatak podloge je da učini predjelo stabilnijim i uzdigne ga iznad dna ovala. U tu svrhu koriste se sve vrste zelene salate.

 

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *