Gospina trava- kantarionovo ulje

Gospina trava- kantarionovo ulje

Gospina trava (Hypericum perforatum) je odavno poznata zbog svog višestrukog ljekovitog učinka,  a osobito je cijenjeno i traženo kantarionovo ulje koje se radi od dijelova ove biljke. Gospina trava je višegodišnja zeljasta biljka, visoka do 100 cm. Ima vrlo čvrstu, uglastu, razgranatu stabljiku, uspravnu, s nasuprotnim granama.

Listovi su bez drške, duguljasti, goli, svjetlozelene boje, s karakterističnim prozirnim točkicama koje sadrže eterična ulja. Zlatnožuti, srednjeveliki, lijepi cvjetovi oblikuju na vrhu stabljike cvat u obliku štita. Ima oko 50 prašnika sraslih u 3 snopića, iznad kojih se diže trostruk tučak tamnocrvene boje.

>>Čaj od gospine trave
>>Kako napraviti kantarionovo ulje

Cvjeta od svibnja do rujna. Raste po svijetlim šumama, oko puteva, po kamenjarima i livadama te oko močvara. Razmnožava se sjemenom, a bere se gornja polovica biljke u cvatu.

Kantarionovo ulje

Ulje gospine trave, tzv. kantarionovo ulje, najviše se koristi za vanjsko liječenje rana, ali i za unutarnju upotrebu. Ulje se stavlja na rane koje teško zacjeljuju, na starije opekline, a isprobano je i dokazano da prilikom vađenja zuba rane bolje zacjeljuju ako se u njih stavi tampon namočen u kantarion.

Rane brže zacjeljuju ako lijek mijenjamo više puta, te je potrebno više dana uzastopno mijenjati zavoj s uljem gospine trave. Također, kantarionovo ulje je djelotvorno kod reumatskih oboljenja i neuralgija, kao i u slučaju krvarenja, poslije ranjavanja. Kantarionovo ulje djeluje kao balzam za otekline, rane, giht i iščašenja. Najbolje je sredstvo za sprječavanje stvaranja rana od ležanja kod bolesnika i starijih ljudi.

Oprez! U velikim dozama gospina trava je otrovna. Također, kantarionovim uljem se ne liječe svježe rane!

Toksičnost: Biljka ima fotosenzibilan učinak, pa je potrebno odmah na početku primjene upozoriti pacijenta da se ne izlaže suncu kako mu se ne bi upalila koža, a jedna od nuspojava kod izlaganja suncu je natečenost usana. Hipericin (sastojak gospine trave), koji je djelotvoran kod depresije, uzrok je fotosenzibilnosti.

Postoji više načina za pripravljanje kantarionovog ulja:

  • Do visine od 8 cm ispod vrha boce od 2 litre staviti što više listova i cvjetova muške i ženske gospine trave (istu količinu), a zatim ubaciti stabljiku. Zatim do iste visine uliti domaće maslinovo ulje. Bocu lagano zatvoriti plutom, da pluto “radi”, a da ne iskoči. Bocu iznijeti na sunce i ostaviti godinu dana.
    Postupak dozrijevanja ulja gospine trave može se ubrzati na sljedeći način: na isti način u bocu od 1 litre ubaciti listove i cvjetove muške i ženske gospine trave, a nakon toga uliti domaće maslinovo ulje zagrijano na temperaturi od 60 do 70°C. Prethodno je potrebno bocu zagrijati, da ne pukne. Napunjena boca treba odležati bar 10 dana, od čega najmanje dva dana na suncu. Iz boce se uzima onoliko ulja koliko je potrebno, a ostatak ostaje u boci. Treba naglasiti da je ulje gospine trave bolje što duže odstoji.
  • Oko četiri velike žlice nerazvijenih pupoljaka biljke staviti u teglu i ostaviti jedan dan, da malo uvenu. Na njih zatim naliti 1/2 litre maslinovog ulja, teglu dobro zatvoriti – začepiti – pustiti da stoji na suncu 6-8 tjedana. Tim uljem se mažu kraste, osipi, a također i hemoroidi, a korisno je svaki dan popiti 1 žličicu ulja, s komadićem kruha.
  • Oko 500 g cvijeta i sitno narezanog lišća gospine trave potopiti u teglu s 1 litrom najboljeg ulja (maslinovog) i 1/2 litre bijelog vina, pa kuhati na vodenoj pari dok vino ne ispari.

MOŽDA ĆE VAS I OVO ZANIMATI:
>>LJEKOVITA KOPRIVA: Čaj od koprive
>>CIKLA KAO LIJEK
>>LJEKOVITO BILJE: Majčina dušica
>>LJEKOVITO BILJE: Artičoka kao lijek
>>LIMUN KAO LIJEK: Prirodno liječenje biljem

Izvor: alternativa.hr; wikipedia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *