Njega noktiju: Urasli nokti na nogama

Njega noktiju: Urasli nokti na nogama

Urastanje nokta na nogama uglavnom se javlja na nožnom palcu. Debeo, oštar nokat počinje urastati u osjetljivu kožu, uz rub prsta i siječe kožu dok raste. Zasječena oblast postaje crvena, bolna i podložna infekciji.

Neke osobe jednostavno imaju nokte na nogama koji prirodno rastu na način koji stvara osnovu za nastajanje ovog problema. Ali postoje i drugi faktori koji tome doprinose – nošenje uskih cipela ili čarapa, nepravilno sječenje noktiju.

>>Njega noktiju na nogama
>>Nokti kao slika zdravlja

Postoji veća vjerojatnost da vam se javi urastanje noktiju ako imate nepravilnosti u građi stopala i noktiju kao što su čukljevi ili nokti koji su deformirani tako da imaju oblik kandže.

Namočite stopala

Do pola napunite veliku posudu s vrućom vodom. Dodajte nekoliko jušnih žličica soli i miješajte dok se sol ne rastopi. Svakog dana svoje problematično stopalo držite potopljeno 15-20 minuta. Vruća voda omekšava kožu oko uraslog nokta, dok sol pomaže u borbi protiv infekcije i smanjuje naticanje.

Probajte ovaj pamučni trik

Poslije namakanja stopala, operite sol toplom vodom i sapunicom, isperite stopala i pustite da se osuše. Uvucite malo pamučne gaze između oštrog ruba nokta i bolne kože u koju se on usijeca. Možda će vam biti potreban neki pribor da to učinite. Potopite čistu čačkalicu u alkohol kako biste je sterilizirali.

Zatim čačkalicom pažljivo gurnite pamučnu gazu pod oštri rub nokta na nozi. Nokat, čiji je rub obložena gazom, ne zasijeca više kožu i manje boli. Nokat bi, istovremeno, trebao moći rasti tako da prolazi pored mesa u koje je bio usječen. Namočite malo antiseptika kako biste spriječili infekciju i svakog dana ponavljajte ovu proceduru sa čistim komadom gaze.

Održavajte stopala čistim

Svakog dana obuvajte čiste čarape. Iako ne možete održati stopala potpuno čistim od mikroba, smanjit ćete rizik od infekcije ako ih održavate što je moguće čistijim. Kada god se kupate ili tuširate, potrudite se da dobro istrljate stopala nasapunanim ručnikom. Poslije toga stavite malo antiseptičke masti na nokat.

Pokažite svoje nožne prste

Kod kuće ili kada je vrijeme toplo – van kuće, nosite sandale koje su otvorene na prstima. Uska obuća samo pogoršava ovaj problem, jer na taj način vrši pritisak na nokat i usijeca ga u kožu koja vas već boli. Tijekom zime nosite obuću koja je široka u dijelu gdje su prsti. Špicaste cipele jako loše utječu na urasle nokte na nogama.

Moć prevencije

Prije nego što izrežete nokte, potopite stopala u vruću vodu nekoliko minuta kako biste omekšali nokat. Kada režete nokte na nogama, uvijek ih režite ravno, ostavljajući malo viška nokta na svakoj strani. Zatim malo više isturpijajte kutove – samo toliko da ne budu oštri. Iako ovako trebate rezati sve svoje nokte na nogama, posebno obratite pažnju na nokat na palcu jer je on najosjetljiviji.

Da biste bili sigurni da kupujete cipele odgovarajuće veličine, svaki put kad kupujete novi par, neka vam se izmjere stopala. Naime, kako starite nokti vam se produžuju i proširuju, a cipele koje su vam nekada bile odgovarajuće veličine sada vam mogu stezati nožne prste.

Kupujte cipele na kraju dana. Vaša stopala uglavnom natiču tijekom dana dok hodate i najveća su tijekom kasnog poslijepodneva. Obratite pažnju kako vežete cipele. Treba spriječiti mogućnost klizanja stopala unutar cipele, tako da prsti ne udaraju stalno u vrh cipele. Da biste ovo što bolje ostvarili uvjerite se da su vam vezice najrastegnutije (ali ne tako da vam je neudobno) blizu vrha sredine stopala.

Uske čarape ili najlonke mogu također utjecati na nokte na nogama čak iako su cipele komotne i udobne. Izaberite čarape koje ne stišću vaše prste. Nemojte čvrsto umotavati zavoj ili gazu oko povrijeđenog prsta. To će samo jače stisnuti oštar nokat u kožu.

Da li posjetiti liječnika?

Posjetite vašeg liječnika ako vam iz prsta curi gnoj, što je znak infekcije. Medicinsko zbrinjavanje je potrebno i ako povreda baze nokta utječe na to da on raste iskrivljeno. Crvenilo, posebno brazde koje se penju uz stopalo, može biti znak ozbiljne infekcije, bez obzira je li to praćeno povišenom temperaturom. Ako imate dijabetes, posjetite liječnika ili specijalista za bolesti ekstremiteta uvijek kada imate urasli nokat na nozi, kao i bilo koji problem na stopalu – to inače može dovesti do ozbiljnih komplikacija.

Izvor: porodicnidoktor.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *