Afte u ustima

Afte u ustima

Afte u ustima male su rane okruglog ili ovalnog oblika, prekrivene žućkastim ili sivim naslagama te okružene karakterističnim crvenim upalnim pojasom. Vrlo su bolne, a najčešće se pojavljuju na sluznici donje usne, dnu usne šupljine i donjoj strani jezika. Rjeđe zahvaćaju obraznu sluznicu, sluznicu gornje usne i meko nepce dok se na zubnom mesu i tvrdom nepcu ne pojavljuju.

U nekih bolesnika od dva do tri dana prije izbijanja afti pojave se prvi simptomi kao što su peckanje i/ili svrbež. Afte su prisutne u 20% populacije, točan uzrok njihovog nastanka nije poznat. Prema mehanizmu nastanka, afte su autoimuna bolest koja se javlja dva puta češće kod žena i to u drugom i trećem desetljeću života.

>>Afte u ustima – liječenje

Od čimbenika koji imaju ulogu u nastanku afti treba spomenuti:

*naslijeđe – ukoliko jedan od roditelja ima afte postoji 40%šanse da će ih imati i djeca.
*emocionalni stres – iako emocionalni stres može potaknuti izbijanje afti, točan mehanizam reakcije još uvijek nije poznat.
*manjak željeza, vitamina B12 i folne kiseline. Nakon nadoknade željeza, vitamina B12 ili folne kiseline, u više od 50% bolesnika poboljšava se klinička slika ili, što je rjeđe, dolazi do potpunog izlječenja.
*gastrointestinalne bolesti – zbog smanjene resorpcije vitamina i minerala kao posljedicu možemo imati pojavu afti.
*menstrualni ciklus – u manjeg broja žena afte se pojavljuju ciklički u drugoj polovici menstrualnog ciklusa.

Afte traju od nekoliko dana do najviše 2 tjedna, nažalost nema terapijskog sredstva koje bi pacijenta zauvijek riješilo afti, u terapiji se najviše koriste lokalni pripravci kortikosteroida, za ubrzavanje cijeljenja mogu se primijeniti i preparati na bazi vitamina B6 . U slučaju izrazito bolnih afti može se upotrijebiti lokalni anestetik u gelu. Ordiniranje protugljivičnih lijekova nije potrebno. Što se prije započne s terapijom, cijeljenje traje kraće a simptomi su manje izraženi.

A ako ste pobornik ljekovitog bilja, pijte čaj od maslačka, jer će ubrzati cijeljenje afti i spriječiti njihovo ponovno pojavljivanje, stavljajte obloge od čaja nevena, držite vlažnu vrećicu crnog čaja na afti 10 minuta 2 – 3 puta dnevno, jer sadrži tanin koji ublažava bol ili napravite čaj od korijena sladića, jer ima antibakterijsko i antivirusno svojstvo.

MOŽDA ĆE VAS I OVO ZANIMATI:
>>HERPES NA USNI- LIJEČENJE
>>GOSPINA TRAVA: Kantarionovo ulje
>>AUTOIMUNE BOLESTI- SIMPTOMI
>>ANEMIJA: Simptomi i liječenje

Izvor: kozmo.hr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *