Muška odijela

Muška odijela

Dobra muška odijela uvijek su elegantna, ali ako vam nije po mjeri, riskirate da netko pomisli kako ste odjenuli uniformu. O čemu je bitno voditi računa pri odabiru muškog odijela?

>>Muška svečana odijela

Možda ste čuli andegdotu o jednom našem poznatom glumcu koji je bio pozvan na prestižno primanje u Austriju, a dress code je bio: black tie. To najčešće znači – smoking. Uglavnom, isti je posudio smoking i na brzaka otputovao na primanje. Prvih petnaest minuta sve je bilo u redu, a kada je polako počelo nestajati šampanjca, svaki drugi gost ga je zamolio da donese još koju bocu. Čudio se dok nije pogledao prema konobarima i shvatio da je jednako odjeven!

Dakako, on se tome nasmijao, ali po povratku kući dao je sašiti smoking po mjeri. Nosi ga jednom godišnje, ali ga više nitko ne traži da mu donese šampanjac! Prekršio je glavno pravilo nošenja smokinga: nikad ne posuđuj! Predugi rukavi, preuzak struk, široka ramena, kratke nogavice…

Sve to odaje da, bez uvrede, nemate stila! Naime, dobra odijela su uvijek elegantna, ali ne nosite li ih pravilno, s dobrom košuljom, kravatom i cipelama ili ako vam je premalo ili preveliko, možete riskirati da netko misli kako ste odjenuli uniformu! Stoga, da vas netko na cesti ne bi pitao – “zašto pošta toliko kasni” ili “zbog čega tramvaji nikad ne voze točno po voznom redu”, važno je da znate najosnovnija pravila.

Tatino ili djedovo odijelo?
Naime, druga pogreška koja se možete dogoditi (osim da na partiju izgledate kao kondukter ili konobar) jest da netko misli kako ste svoje skupo plaćeno odijelo zapravo posudili od tate ili djeda. Užas! Naime, prije nego što kupite odijelo, uistinu dobro razmislite znate li sve što treba znati jer kvalitetno odijelo nije jeftino i ne možete svaki dan kupovati drugo. Greške su lako moguće, a popravci puno stoje.

Stoga, nemojte misliti da je dovoljno ući u dućan (obično na tim odjelima rade prodavačice kojima je cilj nagovarati vas da kupite bilo što) i ispeglati karticu. I, još jedan mali savjet, dobro je odmah kupiti i nekoliko košulja koje pristaju uz to odijelo. Najbolje je ako ih imaju u istom dućanu. Ukoliko vam novac nije problem, sinonim za kvalitetna (a ne preskupa) odijela koja se u Hrvatskoj mogu kupiti su Hugo Boss i Armani (u Hrvatskoj je linija Emporio Armani).

Tamo ćete teško pogriješiti, a možda je bolje ne štedjeti na nečemu što nećete nositi samo jednu sezonu. No, i domaće tvrtke poput Varteksa rade lijepa, kvalitetna i moderna odijela. Stoga, prvo prošećite po dućanima i pogledate što se sve nudi, raspitajte se što je in, razmislite kako bi što vama pristajalo i tek na kraju izvadite karticu.

Klasika uvijek pali
Kao što mornarska kombinacija nikad neće izaći iz mode, tako postoje i pravila s odijelima. Klasika je najbolji izbor za neodlučne i one koji inače ne mogu odlučiti kakvom se stilu prikloniti. Naime, najteže je kupiti odijelo jako mršavim i jako visokim muškarcima. Njima se savjetuje da nose odijelo koje ima dvoredno kopčanje sprijeda i jedan gumb s unutrašnje strane. To je vrlo formalno odijelo, no neće pogriješiti.

Britanski stil
Ako ste tijekom zime malo više uživali u gurmanskim poslasticama, a dijeta vam je nezamisliva, tada pokušajte s tzv. britanskim krojem odijela. Odijelo s jednorednim kopčanjem tada je vaš savršen izbor. Naime, takvim izborom ćete se optički izdužiti, a širina će doći u drugi plan (super, jel’ da). Izgledat ćete mršaviji, a nećete morati na dijetu. Košulje neka budu što tamnije, kao i boja odijela, no pripazite da ne izgledate kao da žalujete za nekim.

Talijansko odijelo za šefove
Želite li da vaš muž ili dečko izgleda kao super uspješni menadžer neke korporacije, tada su talijanski stil odijela nesporan izbor. Doduše, za ovaj tip morate biti mršavi, no dobro će pristajati i onima koji su normalne građe. Kod takvog odijela ramena su malo šira, a struk naglašeniji nego kod klasičnih. Takav kroj izgleda moćno i profinjeno. Dakako, cipele su visokog sjaja, a frizura savršeno zaglađena. Čisti bombončić. P.S. Pripazite na godine, to odijelo je više za uspješnog sina, nego za djeda!

Američka casual odijela
Čini se da najviše krojeva odijela laska dečkima koji vole dobro pojesti, tako je i s američkim tipom. Naime, takva su odijela široka, nose se u ležernim prigodama, savršeno prikrivaju pivski trbuščić. Sako ima malo šira ramena i ravnog je kroja, a hlače su također malo šire. Uz ovo odijelo nosite mokasinke, pa čak i tenisice. Ukoliko je odijelo crno, tada neka tenisice budu bijele.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *