Nadutost u trbuhu, žgaravica i podrigivanje

Nadutost u trbuhu, žgaravica i podrigivanje

Nadutost u trbuhu, meteorizam, flatulencija, a u narodu se rabi još i izraz vjetrovi, pojava je velike količine plinova u crijevima. Nadutost trbuha je samo simptom koji prati neke organske promjene u organizmu. Sve veći broj ljudi danas muče nadutost i plinovi u crijevima – flatulencija. Ovaj poremećaj nije samo socijalno ometajući i neugodan već može osobi stvarati grčenje i bolove.

>>Žgaravica i prehrana
>>Podrigivanje, nadutost, plinovi i vjetrovi

NADUTOST U TRBUHU

Nadutost trbuha najčešće je posljedica brzog načina života i loših navika pri jelu. Svaka osoba ima određenu količinu plinova u crijevima, koji nastaje na jedan od sljedećih načina:

*gutanje zraka tijekom uzimanja hrane, (Aeorfagija)
*oslobađanje CO2 – (ugljičnog dioksida i N + – (vodika), koji nastaje pod utjecajem želučane kiseline i enzima na hranu u želucu.
*oslobađanje HCO (iz pankreasa)
*razlaganje ugljikohidrata i drugih organskih tvari, bakterijama u crijevima, stvara se veća količina plinova
*difuzija plina iz krvi u lumen crijeva
*kod loše probave (npr. disfunkcija pankreasa i jetre), povećana je količina plinova u crijevima.

Primjena lijekova
Od lijekova rabe se preparati koji vezuju plinove:
*dimeticon ili preparati koji smanjuju grčenje
*spazmolitici ili preparati koji smanjuju grčenje
*biljni preparati lijekovi iz skupine karminativa koji smanjuju nadutost i pospješuju probavu.

Konzervativno liječenje:
*tople kupke ili termofor na trbuhu
*masiranje trbuha u smjeru kretanja kazaljke na satu počevši od donjeg desnog dijela trbuha naviše zatim ispod rebara na lijevo i potom naniže do donjeg lijevog dijela trbuha u trajanju od oko 5 minuta
*primjena čaja od kamilice ili metvice s kuminom i/ili anisom.

ŽGARAVICA I NADUTOST

Žgaravica je osjećaj žarenja (gorenja, pečenja) koji se širi iz želuca ili donjeg dijela prsišta prema vratu. Ona je često provocirana konzumiranjem određene vrste hrane, saginjanjem, napinjanjem ili ležanjem.

Žgaravica i nadutost – simptomi:
*žarenje u prsima, odmah iza prsne kosti (sternuma) koje se javlja nakon obroka i traje nekoliko minuta ili nekoliko sati
*bol u prsima, posebice nakon saginjanja ili kad legnete pečenje ili žarenje u grlu, pojava vrele, gorke ili slane tekućine u grlu
*podrigivanje

Obratite se liječniku ukoliko:
*osjećate žgaravicu praćenu nekim od sljedećih simptoma: otežano gutanje, zadihanost, znojenje, vrtoglavica, povraćanje, proljev, izuzetno snažna bol u trbuhu, vrućica ili crna, odnosno krvava stolica. Moguće je da se radi o uklještenju hijatusne kile, tegobama s gušteračom, gastritisu, želučanom čiru ili raku, a nije isključen ni srčani udar.
*uzmete antacid za ublažavanje žgaravice i ne osjetite nikakvo olakšanje u roku od 15 minuta. Ovo također može biti znak srčanog udara: potražite hitnu liječničku pomoć.
*ako se žgaravica pogoršava pri tjelovježbi, a ublažava pri mirovanju. Možda je riječ o srčanoj bolesti.
*ako imate kroničnu žgaravicu (svakodnevno ili gotovo svakodnevno). Želučana kiselina neprekidno nagriza vaš jednjak, što može dovesti do ezofagitisa, oštećenja tkiva jednjaka, želučanog čira ili raka.

Usprkos svome engleskom nazivu (engl. hea bum – žarenje srca), žgaravica nema nikakve veze sa srcem (iako su neki simptomi vrlo slični simptomima srčanog udara ili srčanih bolesti). Povremena žgaravica nije opasna, dok kronična može biti simptom ozbiljnih tegoba. Žgaravica je svakodnevna pojava kod 10 posto američke populacije i 50 posto trudnica. Dodatnih 30 posto stanovništva ima povremene neugodnosti sa žgaravicom.

Kako liječiti žgaravicu?

Postoje dvije vrste preparata koji su dokazano djelotvorni kod žgaravice i dispepsije. To su antacidi i H2 blokatori. Obje skupine lijekova smanjuju kiselost želučanog sadržaja i smanjuju iritaciju jednjaka, želuca, i dvanaestnika. Antacidi djeluju brže, nakon nekoliko minuta, jer direktno neutraliziraju već prisutnu kiselinu u želucu. H2 blokatori smanjuju stvaranje kiseline u želucu, te njihov učinak dolazi do izražaja kasnije, ali dulje traje.

PODRIGIVANJE

U nekim kulturama podrigivanje nakon jela je kompliment kuharu. U zapadnom je svijetu odraz lošeg ponašanja kada odrasla osoba nakon jela ili u nekoj drugoj prilici podrigne.

Bebe podriguju nakon jela, čime roditelje koji su to iščekivali čine opuštenima i zadovoljnima. Djeca ponekad podriguju jer to smatraju zabavnim. Katkad zaista jako podriguju. Nakon dužeg vremena ova zabava može postati navikom, pa djeca često i nesvjesno nastave gutati zrak.

Ako patite od aerofagije (medicinski termin za stalno podrigivanje), sigurno poznajete sramotu neočekivanog podrigivanja koje se dogodilo baš u krivom trenutku. Tu naviku možete prekinuti tako da otkrijete i svjesno znate kada i kako gutate zrak, i onda to nastojte izbjegavati. Potisnite podrigivanje, ne pušite, jedite polako i, naravno, opustite se i izbjegavajte napitke koji sadrže ugljične kiseline.

MOŽDA ĆE VAS I OVO ZANIMATI:
>>ULJE CRNOG KIMA: Nigella sativa, čurekot ili crni kim kao lijek
>>SJEMENKE LANA: Lan kao lijek
>>ZELENI ČAJ: Ljekovitost i mršavljenje uz zeleni čaj
>>NARODNI LIJEKOVI: Jabučni ocat kao lijek

Izvor: wikipedia; gastal.com.hr; medicinabih.info

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *