Išijas - simptomi, liječenje i terapija

Išijas – simptomi, liječenje i terapija

Riječ išijas odnosi se na najduži i najveći živac u tijelu, debljine palca. Sastavljen je od pet manjih živaca koji izlaze iz lumbosakralnog dijela kičme te se spušta niz noge gdje se grana u manje živce u natkoljenici, u predjelu koljena, lista, stopala i prstima. Većina osoba koje pate od tzv. išijasa prethodno su bolovale od krstobolje. Ukočena i bolna leđa zapravo prethodnica išijasu. Zato je poželjno da je pri prvim simptomima bolnih leđa djelujete preventivno.

Klasična slika osobe koja pati od išijasa je bol u donjem dijelu leđa i bol u potkoljenici, listu, s time da je bol u listu jače izražena nego u leđima i vrlo često je izavana pokretima kao što su pregibanje sa ili bez komponente rotacije. To se načešće događa prilikom pregibanja kad nešto pokušamo podići ili prilikom brisanja leđa ručnikom kad je noga podignuta na školjku.

>>Vježbe za išijas
>>Išijas – masaža

Bol može biti samo u jednoj nozi, no može se bol seliti iz jedne noge u drugu pa čak zahvatiti obje noge. Kod jakog išijasa teško je pronaći olakšavajući položaj tako da su više-manje sve aktivnosti bolne. Stajanje i hodanje su popraćeni istim bolovima kao i sjedenje i ležanje.

IŠIJAS – SIMPTOMI: Osobe koje pate od išijasa muče razni simptomi. Oštra, žareća bol sa stražnje strane noge uz moguće trnce u nozi ili stopalu. Može se javiti i slabost u nozi, naročito u stopalu tako da se ne može stati na prste ili povući  stopalo te palac prema sebi. Simptomi smanjene snage mišića, koja se iskazuje kao djelomična klijenut (pareza) prstiju i stopala, svjedoči o herniji diska između petoga slabinskog i prvoga krstačnog pršljena. U tom je slučaju najčešće poremećen i refleks Ahilove tetive. Oslabjelost skočnog zgloba upozorava na smetnju između četvrtoga i petoga slabinskog pršljena. U tom slučaju može izostati i patelarni refleks, premda to češće zapažamo pri herniji diska između trećega i četvrtoga ili drugoga i trećega slabinskog pršljena.

IŠIJAS – LIJEČENJE: U blažim slučajevima dovoljno je samo nekoliko dana mirovati u krevetu, a nakon toga postupno obavljati svakodnevne kućne aktivnosti. Duže ležanje može uzrokovati slabiji oporavak. Hladni ili topli oblozi na bolna mjesta takođe mogu pomoći. U iznimno bolnim situacijama, preporučuje se liječenje lijekovima koji opuštaju mišićni smpazam te analgetici, po mogućnosti u kraćem razdoblju. Liječenje nesteroidnim reumaticima kao što su ibuprofen, diklofenak ketoprofen itd. smanjuju se upala i bolovi. U težim slučajevima za liječenje išijasa mogu se dati i kortikosteroidi. No, ono što stvarno liječi jest vježbanje i to istezanje. Koristi se i fizikalna terapija ultrazvukom, električnom stimulacijom, laserom itd.

TERAPIJA: Nakon što se smire akutne tegobe može se početi s terapijom, odnosno posebnim vježbama za učvršćivanje trbušnih i leđnih mišića koji su neka vrsta prirodnog steznika i pritom čuvaju kičmu. Osnovna prevencija ovog sindroma sastoji se u održavanju adekvatne fleksibilnosti putem redovitog prakticiranja vježbi istezanja. Isto je tako važno uspostaviti pun opseg kretnji u nozi koja je pogođena ovim sindromom, ojačati oslabljene mišiće, te postići potpuno bezbolan hod prije povratka u uobičajeni stupanj aktivnosti.

MOŽDA ĆE VAS I OVO ZANIMATI:
>>BOL U LEĐIMA: Bolovi u vratu i križima
>>KAKO SE RIJEŠITI CELULITA: Celulit na nogama – vježbe
>>OSTEOPOZORA: Zdrava prehrana i prevencija
>>OSTEOPOROZA: Simptomi i liječenje
>>REUMA SIMPTOMI: Reumatska oboljenja

Izvor: wikipedia; antireuma.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *