Maslinovo ulje u prehrani, kozmetici i kao lijek

Maslinovo ulje u prehrani, kozmetici i kao lijek

Maslinovo ulje ‘čarobni’ je sastojak izvrstan za gotovo sve: od prehrane, kozmetike do medicine. Nutricionisti će se složiti: maslinovo ulje je kralj među uljima. Ne samo da je ukusno, već je i iznimno zdravo. Najzdravije od svih vrsta maslinovog ulja je ekstra djevičansko ulje zbog jednostavnog tiještenja i filtriranja masnih kiselina prilikom proizvodnje.

PROIZVODNJA I KAKVOĆA MASLINOVOG ULJA: Proces proizvodnje maslinovog ulja odvija se u dvije faze. U prvoj fazi se zdravi plod masline drobi gnječenjem, a potom se u drugoj fazi tiještenjem smjese zdrobljenih plodova cijedi čisto maslinovo ulje. Hladno tiještenje je najčistija tehnologija obrade maslina. Prema kakvoći, maslinovo ulje dijeli se na: ekstra djevičansko; djevičansko; maslinovo ulje; sansa ulje. U Hrvatskoj se najviše maslinovog ulja proizvodi na otoku Braču, koji ima 500.000 stabala maslina.

>>Maslinovo ulje u kozmetici
>>Maslinovo ulje kao lijek
>>Maslinovo ulje i limun – maske i kupke
>>Maslinovo ulje za kosu – recept
>>Maslinovo ulje za sunčanje i brončanu boju
>>Maslinovo ulje za lice – protiv bora

MASLINOVO ULJE KAO LIJEK: Ljekovita svojstva maslinovog ulja dobro su dokumentirana u znanstvenoj literaturi. Unos ove drevne namirnice pruža zaštitu od kroničnih degenerativnih bolesti i povezuje se sa smanjenim rizikom od bolesti srca, prevencijom karcinoma te jačanjem imunološkog sustava. Također, pripisuju mu se i protuupalna svojstva te zaštitni učinak na želučanu sluznicu.

Maslinovo ulje blagotvorno djeluje na bol u mišićima, na hemoroide, upalu pluća, kožu i kožna oboljenja, prhut, ekcem, psorijazu i gljivične infekcije … a povećava i seksualnu želju. Sjajan je lijek za čir, svrbež, herpes na usni, alergijski dermatitis, ožiljke i male boginje. Ono je dobar diuretik i korisna pomoć za rješavanje bubrežnih kamenaca. Maslinovo ulje će izliječiti i probleme sa sinusima, a ako ga pomiješate s vodom u kojoj se namakao ječam, riješit će i najtvrdokornije začepljenje stolice.

MASLINOVO ULJE U PREHRANI: Nutricionističko ekstra djevičansko ulje je izuzetno zdravo u prehrani jer je bogato klorofilom, lecitinom (prirodni antioksidans koji stimulira metabolizam masnoća, šećera i bjelančevina), karotenom, polifenolom (antioksidans) i esencijalnim vitaminima A, D i K te vitaminom E. Maslinovo ulje lako je probavljivo.

MASLINOVO ULJE U KOZMETICI: To je hvaljen kozmetički proizvod poznat još od antičkih doba. Budući da je sastav masnoća maslinovog ulja sličan onom ljudske kože, vrlo rijetko uzrokuje alergijske reakcije. Brzo se upija i pomaže zadržavanju vlage u koži. Visok postotak nezasićenih masti i vitamina A i E pomaže u zaštiti od sunčevih zraka, a vrlo povoljno djeluje i na osjetljivu kožu. Maslinovo ulje jako je dobro za kosu, za lice, a preporučuje se kao i blagotvorno sredstvo za sunčanje. Za razliku od drugih ulja, maslinovo ulje je čisto i ne miješa se sa ničim osim s vodom.

MOŽDA ĆE VAS I OVO ZANIMATI:
>>SUHA KOŽA: Njega suhe kože lica i tijela
>>TIBETANSKE VJEŽBE: Pet tibetanaca za pomlađivanje i zdravlje tijela
>>LIMUN ZA LICE: Maska protiv bora
>>SJEMENKE LANA: Lan kao lijek
>>MEDITERANSKA PREHRANA: Kako se zdravo hraniti

Izvor: wikipedia; vitamini.hr; zena.hr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *