Herpes na usni - liječenje

Herpes na usni – liječenje

Herpes je virusna infekcija koja se pojavljuje kada je čovjekov organizam i imunitet jako oslabljen. Obično traje 10-ak dana, no ima i tu sposobnost da se nakon nekog vremena ponovno aktivira. Može nastati na bilo kojem dijelu tijela. Najpoznatiji je herpes na usni te području oko usana, koji osim što nastaje kada je imunitet oslabljen, može nastati i od sunca i od visoke temperature.

Herpes je posljedica infekcije virusom herpes simplex (HSV-1) koja uzrokuje mjehuriće. Herpes na usni se vrlo lako prenosi, stoga za to vrijeme treba izbjegavati ljubljenje, korištenje zajedničkog ručnika, pribora za jelo, čaša, upravo zbog toga što je to virus i u 90 posto je prenosiv s osobe na osobu.

>>Flasteri za herpes
>>Krema za herpes

Simptomi herpesa na usnama, ili takozvane herpes-simplex infekcije kože i sluznice:
• sitni ili mali mjehurići, ispunjeni svijetlom tekućinom, na usnama ili posebno na graničnom području između kože i sluznice;
• izbija iznenada, uz prilično neugodno peckanje;
• mjehurići se nakupljaju u kolonije na pocrvenjeloj podlozi;
• često je popraćeno naticanjem krajnika.

Herpes-simplex virusi naseljavaju se u živcima, a nakon cca dva dana pojavljuju se prvi znakovi infekcije, čiji se neugodni intenzitet simptoma pojačava do šestog dana. Tada na snagu stupaju obrambene snage imunološkog sustava koje sprječavaju daljnje širenje. Otprilike nakon sedmog ili osmog dana mjehurići se isušuju i na kraju potpuno nestaju.

Vrlo često mala djeca obole od prve herpes-simplex infekcije, ali često bez gotovo ikakvih simptoma. Virusi se prenose kapljičnom ili mazivom infekcijom. Oko 85 posto svih odraslih osoba imaju bogato razvijena antitijela protiv virusa, međutim, tko jednom u sebi nosi virus, nikada ga se neće riješiti jer – virus ostaje u tijelu cijeli život.

HERPES NA USNI – LIJEČENJE: Najvažnije je stimulirati tj. osnažiti imunološki sustav. Pomaže i vanjska terapija kremama koje sadrže cink. Bitno je smanjiti i količinu stresa koji vam oslabljuje imunitet. Pomažu i mirovanje i toplina. Izbjegavajte opojna sredstva, kao što su alkohol, kava i nikotin.

Liječenje voćem i povrćem:
• Vitamini i elementi u tragovima imaju značajnu ulogu u izgradnji imunološkog sustava. Posebno su važni svi B-vitamini kojih ima u krumpirima, mahunarkama, raznom povrću te žitaricama; zatim, vitamin A kojeg se može naći u mrkvi, špinatu, brokulama, blitvi, bundevama, lubenicama, papaji, marelicama te kajsijama; vitamin E kojeg ima u biljnim uljima, proizvodima od soje te kukuruzu; i selen kojeg ima u luku, gljivama, bijelom luku, šparogama te gomoljastom povrću.

• Element cink u tragovima također je oružje imuniteta. Nedostatak cinka je vrlo raširena pojava i jedan je od glavnih uzroka oslabljenog imuniteta. Cinkom su bogate mahunarke, orasi, sjemenke i razno zrnje.

Opća istraživanja pokazala su da je 80 posto populacije zaraženo virusom te da 20 posto zaraženih ima problema s čestim izbijanjem herpesa na usnama. U slučaju herpesa bilo koje vrste potrebno se obratiti dermatologu.

MOŽDA ĆE VAS I OVO ZANIMATI:
>>NEVEN: Nevenova mast i čaj od nevena-recepti 
>>HEMEROIDI: Simptomi i liječenje hemeroida
>>NARODNI LIJEKOVI: Jabučni ocat kao lijek
>>KAKO SE RIJEŠITI CELULITA: Celulit na nogama – vježbe

Izvor: budi.in; gusto.ba; herpatch.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *