Hemeroidi: Simptomi i liječenje hemeroida

Hemeroidi: Simptomi i liječenje hemeroida

Hemeroidi su otečene krvne žile u i oko anusa, te donjega dijela rektuma, koji su prošireni pod tlakom (slično proširenim venama na nogama). Najčešći uzrok nastanka hemeroida je naprezanje prilikom defekacije, a uzrokom hemeroida mogu biti i trudnoća, genetički faktori, starenje, kronični zatvor, proljev, dugotrajno sjedenje i analne infekcije.

Hemeroidi mogu biti vanjski ili unutarnji. Unutarnji nastaju blizu početka analnog kanala, a vanjski na analnom otvoru. Unutarnji hemeroidi potječu od unutarnjeg venskog hemeroidnog pleksusa u gornjem dijelu analnog kanala i rektumu. Oni se uvećavaju, zahvaćaju kožom prekriveni donji dio analnog kanala i čine vidljivim vanjski hemeroidalni venski pleksus.

Hemeroidi su podjednako česti kod oba spola. Pola populacije starije od 50 godina ima hemeroide, a oni su posebno česti i kod trudnica. Pritisak ploda na to područje, hormonske promjene, kao i sam plod uzrokuju povećanje hemeroidalnih krvnih žila. Kod većine žena koje imaju hemeroide povezane s trudnoćom, oni su privremeni problem.

HEMEROIDI – SIMPTOMI: Na početku i kraju defekacije moguće je bezbolno svijetlocrveno krvarenje. Krv je na stolici, i nije pomiješana s njom. Hemeroidi uglavnom nisu opasni i ne ugrožavaju ljudski život. Simptomi najčešće nestaju u roku od nekoliko dana. Simptomi unutarnjih hemeroida su: stolica prekrivena svijetlom krvi, krv na WC-papiru ili na WC-školjci. Međutim, unutarnji hemeroidi mogu izaći iz anusa i tada mogu biti bolni. Simptomi vanjskih hemeroida uključuju bol oko čmara. Čitavo područje oko analnog otvora je osjetljivo, bolno i svrbi.

DIJAGNOZA: Pažljiv pregled i ispravna dijagnoza važna je prilikom svakog krvarenja iz rektuma ili nalaza krvi u stolici. Krvarenje može biti simptom i drugih bolesti gastrointestinalnog trakta, pa tako i tumora debelog crijeva. Rektalni pregled često je dovoljan za dijagnozu. U predjelu anusa naći će se otečenih krvnih žila, a potrebno je i da liječnik napravi digitorektalni pregled (pregled zadnjeg crijeva prstom) tražeći nepravilnosti.

LIJEČENJE HEMEROIDA: Blagi slučajevi hemeroida mogu se liječiti konzumiranjem veće količine tekućine i prehranom bogatom vlaknima. Mast, krema ili čepići protiv hemeroida mogu pomoći u smanjenju boli. Korisno je kupanje u mlakoj vodi. Ponekad je stanje takvo da pomaže jedino operacija hemeroida. U liječenju se sve više primenjuje i laserska terapija hemeroida.

PREHRANA: Sprječavanje ponovnog nastanka hemeroida je moguće promjenom stila života u smislu promjene prehrambenih navika (veći unos vlaknaste hrane) i unošenja veće količine tekućine (8 – 9 čaša dnevno). Takva prehrana pogoduje nastanku mekše stolice, a time je olakšano pražnjenje crijeva i smanjenje tlaka, koji kad je povišen pogoduje nastanku hemeroida.

MOŽDA ĆE VAS I OVO ZANIMATI:
>>GOSPINA TRAVA: Kantarionovo ulje
>>NEVEN: Nevenova mast i čaj od nevena-recepti 
>>ULJE CRNOG KIMA: Nigella sativa, čurekot ili crni kim kao lijek
>>PROŠIRENE VENE: Bolne vene na nogama

Izvor: wikipedia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *