Proširene vene: Bolne vene na nogama

Proširene vene: Bolne vene na nogama

Vene su krvne žile koje krv punu otpadnih proizvoda metabolizma i ugljičnog dioksida sakupljaju iz najudaljenijih dijelova tijela i vraćaju je prema srcu. Time je kretanje krvi u venama suprotno djelovanju sile teže što pogoduje pojavi poremećaja venske cirkulacije.

Vene na nogama dijele se na duboke (unutarnje) i površinske (vanjske). Unutarnje vene smještene su u dubini nogu, između mišića koji su im snažna potpora. Površinske vene nalaze se ispod same kože, u masnom potkožnom tkivu i njihova se mreža uglavnom dobro vidi. Kako su smještene u potkožnom masnom tkivu koje nije čvrste građe, kod opterećenja i oštećenja venskih zalistaka nastaju promjene koje se primjećuju kao proširene vene.

>>Proširene vene – liječenje
>>Divlji kesten – lijek za vene

Proširene vene (varikoziteti) pripadaju najobičnijim i relativno najčešćim upadljivim promjenama na nogama te ih je vrlo lako uočiti na prvi pogled. Proširene vene i sitne venice najčešće se primjećuju već u mladosti, da bi tijekom života pod utjecajem raznih čimbenika došlo do pogoršanja već postojećeg stanja. One se javljaju najčešće u trudnoći, nadalje zbog prekomjerne tjelesne težine i kod obavljanja određenih zanimanja.

Proširene vene – učestalost i simptomi
Gotovo 30 posto osoba starijih od 25 godina ima problema s venama na nogama. Ružne, a često i bolno proširene vene potkoljenice obično se javljaju između 30. i 40. godine života, ponekad i ranije. Žene obolijevaju četiri puta češće nego muškarci, a broj oboljelih povećava se sa starenjem. Tako nakon 50. godine proširene vene ima svaka druga osoba.

Proširene ili “popucale kapilare”, plavoljubičaste ili plavocrvene boje u obliku kista ili metlice, obično su smještene oko skočnog zgloba te na natkoljenicama ili potkoljenicama. Pojava venektazija nije samo estetski problem, nego uvijek upućuje na opterećenje dubokog venskog sustava. Zbog toga je već kod prvih znakova “popucalih kapilara” posebno važno preventivno djelovati.

U razvoju varikoziteta nasljedni činitelji imaju veliki ulogu – proširene vene često se pojavljuju kod članova iste obitelji. Kod osoba sa slabošću vezivno tkiva istodobno se javljaju ravna stopala, skolioza, kila, mlohavost i spuštenost trbušne stijenke te hemeroidi. Pojavi proširenih vena pogoduju starost, posao kod kojeg se dugo stoji ili sjedi, trudnoća i prekomjerna tjelesna težina. Do proširenih vena mogu dovesti i različita oboljenja srca ili pluća, bolesti jetre i tumori.

Kako prepoznati simptome popuštanja venske cirkulacije?
Osobe s proširenim venama često se žale na “umorne i teške noge”, bolove u potkoljenicama, peckanje i svrbež. Zahvaćena noga obično je i otečena. Smetnje se pojačavaju na toplini, a popuštaju tek nakon duljeg mirovanja u ležećem položaju. Komplikacije kod tako promijenjenih vena su česte i mogu se javiti kao: upale (tromboza i tromboflebitis), stvaranje rana (ulkus) i krvarenje.

U proširenim venama lako nastaju ugrušci (trombi), a upale se često vraćaju. Trombi se lako mogu otkinuti i krvotokom dospjeti u pluća te izazvati po život opasnu plućnu emboliju. S vremenom, zbog zastoja krvi, strada i slabo ishranjena koža koja poprima smeđu boju, postaje grublja i hrapava, a kapilare u njoj postaju propustljivije. Za nastanak otvorene rane dovoljna je i najmanja ozljeda. Noga je stalno otečena. Razvija se stadij kronične venske insuficijencije.

Važnost prevencije
Počevši od pojave prvih znakova proširenih vena, mora se započeti s mjerama koje će usporiti njihov razvoj, a time i sprječiti daljnje komplikacije. Opća preventivna mjera je prije svega izbor zanimanja koje ne zahtijeva naporan rad u stojećem položaju. Prevencija znači i dovoljno tjelesne aktivnosti, pogotovo one koja pojačava rad mišićne pumpe nogu. To su hodanje, vožnja biciklom ili plivanje. Zdrava i lagana prehrana najbolji je način održavanja dobrog općeg stanja, a time i cirkulacije krvi. Treba jesti mnogo voća i povrća koji pospješuju rad crijeva, jer sadrže mnogo vlakana.

Od općih mjera preporučuju se svakodnevno nošenje elastičnih zavoja ili elastičnih čarapa, podizanje nogu pri sjedenju i dovoljno hodanja te izbjegavanje dugotrajnog stajanja. Važno je pripaziti na tjelesnu težinu jer debljina stvara povećani pritisak u nogama i pogoršava stanje. Velika toplina neprijatelj je dobre cirkulacije jer širi krvne žile. Treba izbjegavati tople kupke i izlaganje vena suncu. Pogoduje im hodanje u plitkoj vodi do koljena i tuširanje mlakom vodom.

MOŽDA ĆE VAS I OVO ZANIMATI:
>>HEMEROIDI: Simptomi i liječenje hemeroida
>>NARODNI LIJEKOVI: Jabučni ocat kao lijek
>>KAKO SE RIJEŠITI CELULITA: Celulit na nogama – vježbe

Izvor: dietpharm.hr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *