Kravata: Pravilno vezanje kravate

Kravata: Pravilno vezanje kravate

Kravata, izvorni hrvatski proizvod, Europom se raširila u 17. stoljeću posredstvom hrvatskih vojnika, na kojima je postala prepoznatljiv modni detalj. Kravata je dekorativni odjevni predmet, oblika vrpce, koji se nosi oko vrata provučen ispod ovratnika košulje, izrađen od svile ili nekog drugog platna.

Prema narodnim običajima, djevojke i žene koje su ispraćale hrvatske mladiće i muževe u ratove, darivale su im rupce kako bi u dalekom svijetu imali nešto što ih podsjeća na njih.

>>Kako vezati kravatu – video
>>Kravata – kakav čvor odabrati

Europa prepoznaje kravatu u prvoj polovici 17. stoljeća tijekom tridesetogodišnjeg rata u Europi (1618.–1648.). Među prvima su je prihvatili Francuzi, a u Parizu je pod nazivom “La royal Croate” osnovana čak i posebna elitna vojnička postrojba u kojoj su služili Hrvati.

Kravatu su zbog njene originalnosti Parižani brzo prihvatili kao simbol napretka. Za vrijeme francuske revolucije nosile su se crne kravate kao znak protesta protiv zastarjelih ideja. Novi detalj ubrzo je postao moda među buržoazijom tog vremena kao simbol kulture i elegancije.

U Englesku je taj modni detalj donio Charles II. po povratku iz izgnanstva, a deset godina kasnije novi modni detalj osvojio je cijelu Europu, kao i većinu kolonija na američkom kontinentu. Već od tada, kravata se kao ukrasni odjevni predmet koristi diljem svijeta, a poslovni sastanak ili svečanost danas su nezamislivi bez kravate.

PRAVILNO VEZANJE KRAVATE I PRAVILA KOMBINIRANJA

Trendovi u zadnje vrijeme sve više naglašavaju kombiniranje boja i uzoraka na kravati i košulji. Ovo su neka osnovna pravila koja će vam pomoći da se snađete pri izboru odgovarajućeg para, ali ona nisu jedinstvena i većina kombinacija ovisi o vašem smislu za modu.

Jednobojnost
Ako najradije birate jednobojnu košulju i kombinirate s kravatom bez uzorka misleći kako na taj način ne možete pogriješiti, trebali biste promijeniti naviku. Upravo dupla jednobojna kombinacija zahtijeva smisao za dobro slaganje boja. Najbolji izbor su kravata i košulja u istoj boji, ali različitih nijansi. Druga mogućnost su kontrastne boje.

Ponavljanje boje
U ovom slučaju prvo izaberite košulju, a potom kravatu prema boji koja dominira na košulji. Ista ta neka bude uočljivija i na kravati. Dakle, važno je da se jedna boja u istoj nijansi nalazi i na košulji i na kravati. Košulja prema vašem izboru može biti potpuno jednobojna ili imati na sebi sitne i neprimjetne uzorke.

Kombiniranje različitih uzoraka
Pažljivo biranje i kombiniranje košulje s uzorkom i kravate s drugačijim uzorkom ostavlja mogućnost uspjeha i pokazivanja osobnosti, ali i promašaja. Pravilo je da se uvijek manji uzorak uzima na košulji, a jači i veći na kravati. Obratite pažnju i na boje, izaberite košulju i kravatu u sličnoj paleti boja. Za potpuniji dojam izaberite i hlače u istoj zajedničkoj boji.

Kombiniranje istih uzoraka i boja
Izborom dva ista uzorka i pri tome iste jačine izgledat ćete zbunjujuće. Radije se odlučite za košulju s neutralnijim šarama. Ako ona ima tanke sivo-bijele prugice, kravata može biti sa sivom pozadinom ali s jačim, tankim bijelim prugicama i debljim npr. plavim. Upravo plava boja na kravati, pored sive i bijele kao na košulji dat će vam posebniji i drugačiji izgled razbijajući monotoniju, a zbog slaganja ostalih boja nećete djelovati prenapadno ili neuredno.

Izvor: wikipedia; poslovniforum.hr; covermagazin.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *