Giht: Simptomi i terapija bolesti

Giht: Simptomi i terapija bolesti

Jedan od prvih zabilježenih metaboličkih poremećaja u ljudskoj povijesti upravo je giht, poznat  i kao kristalno-inducirani artritis. To artritično stanje nastaje kada se kristali mokraćne kiseline nakupljaju u zglobovima. Giht je bolest koja se najčešće javlja na velikom zglobu nožnog palca, ali može zahvatiti i druge zglobove, kao što su koljeno, gležanj, stopalo, ruka, ručni zglob i lakat. U rijetkim slučajevima, može kasnije utjecati na ramena, kukove ili kralježnicu. Giht se ne širi od zgloba do zgloba.

>>Dijeta za giht – tjedni jelovnik
>>Giht – čaj i masti od ljekovitog bilja

Mokraćna kiselina je supstanca koja se normalno formira kada tijelo razgrađuje purine. Mokraćna kiselina se obično otapa u krvi i prolazi kroz bubrege u urin. Za osobe s gihtom, razina mokraćne kiseline u krvi je toliko visoka da se formiraju kristali mokraćne kiseline, i nakupljaju u zglobovima i ostalim tkivima. To uzrokuje upalu zgloba, što rezultira naglim i teškim napadima boli, osjetljivosti, crvenilom i toplinom. Nakon nekoliko godina, kristali se mogu istaložiti u zglobovima i okolnim tkivima, formirajući velike nakupine, zvane urički tofi. Tofi izgledaju kao kvržice ispod kože i često se nalaze unutar, ili u blizini jako zahvaćenih zglobova.

SIMPTOMI GIHTA: Giht se javlja uglavnom u četiri faze (asimptomatska, akutna, međukritična i kronična) te ima sljedeće znakove i simptome:

Asimptomatska faza – porast razine urata u krvi, simptomi potpuno izostaju.

Akutna faza – simptomi obično traju od 5 do 10 dana:
• iznenadni napad boli u zglobovima;
• oticanje;
• zglobovi su topli, osjetljivi, te izgledaju prašnjavo-crveni ili natučeni.

Međukritična faza – intervali bez simptoma između dva akutna napada gihta. Većina ljudi ima drugi napad u razdoblju od šest mjeseci do dvije godine.

Kronična faza:
• ustrajno bolni zglobovi s velikim nakupinama urata u hrskavici, membranama između kostiju, tetivama i mekim tkivima;
• na koži iznad nakupina urata razvijaju se bijeli gnojni čirevi;
• ukočenost zglobova;
• ograničen pomak zahvaćenog zgloba.

Dijagnoza gihta temelji se na simptomima, krvnim testovima razine mokraćne kiseline, i dokazivanju kristala urata u zglobnoj tekućini. Kod kroničnog gihta, rendgenska snimka pokazuje oštećenje hrskavice i kostiju.

LIJEČENJE GIHTA: Giht nije potpuno izlječiv, ali kroz pravilnu prehranu, zdrav stil života i lijekove, simptomi gihta mogu se ublažiti, a razvoj bolesti zaustaviti.

PRAVILNA PREHRANA: Izbjegavajte ili ograničite hranu bogatu purinom. Jelovnik takvom hranom uključuje: sve iznutrice (jetra, mozak, bubrezi,srce), srdele, sardine, inćune i njima slične ribe, salame, kobasice s paprom. Od mliječnih proizvoda treba izbjegavati punomasne sireve. Sve mahunarke (grašak, grah, leća, bob) špinat, karfiol i šparoge, te gljive treba zaobići u jelovniku. Preporučljivo je ne konzumirati crni, kukuruzni i raženi kruh, žgance i kukuruzni griz, a dijeta za giht svakako ne treba sadržavati kolače, slatkiše i alkoholna pića.

Dijeta koja se preporuča kod gihta:
• nemasno meso ili riba (150 g dnevno);
• mlijeko, jogurt, kiselo mlijeko, svježi kravlji sir, mozarella, trapist i drugi polumasni sirevi, maslac;
• sve vrste korjenastog povrća – mrkva, cikla, repa, rotkvica, zeleno lisnato povrće, osim onoga koje treba izbjegavati;
• sve vrste voća;
• od žitarice: 150 g bijelog kruha dnevno, 150 g tjestenine, riže, ili kuhanog krumpira;
• biljno ulje za začin (do 50 g dnevno);
• med ili šećer u manjoj količini (do 50 g dnevno).

Preporuka: popiti 1.5 do 3 l tekućine dnevno (voda, mineralna voda i čajevi).

TERAPIJA LIJEKOVIMA: Liječenje gihta može biti komplicirano, jer terapija treba biti individualno prilagođena. Za ublažavanje bolova i oticanja kod akutnog napada, liječnik može propisati nesteroidne protuupalne lijekove (NSAR), kolhicin, kortikosteroidne lijekove, i/ili adrenokortikotropski hormon (ACTH). Za sprječavanje budućih napada, liječnik može preporučiti kolhicin, probenecid (Benemid, Parbenem ili Probalan), sulfinpirazon (Anturane), ili alopurinol (Lopurin, Zurinol ili Zyloprim). Za sprječavanje ili liječenje tofija preporučuju se probenecid, sulfinpirazon i alopurinol. Svi ti lijekovi su snažni, tako da pacijent treba razumjeti zašto ih uzima, koje nuspojave se mogu pojaviti i što učiniti ako ima problema s terapijom.

MOŽDA ĆE VAS I OVO ZANIMATI:
>>LJEKOVITO BILJE: Artičoka kao lijek
>>REUMA SIMPTOMI: Reumatska oboljenja
>>DIJETE ZA MRŠAVLJENJE: Kupus dijeta – recept

Izvor: alternativa-za-artritis.com; sunce.hr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *