Uskrsne pisanice

Uskrsne pisanice

Uskrsne pisanice neizbježan su dio uskrsne tradicije koja pripada predkršćanskom običaju proširenom kod germanskih i slavenskih naroda. Pisanice su, osim simbola života, bile i tradicionalan dar, a običaj njihova ukrašavanja, koji datira daleko u povijest, održao se sve do danas.

>>Bojanje jaja voskom
>>SRETAN USKRS: Uskrsne čestitke i SMS poruke
>>SRETNI BLAGDANI: USKRS 2013. GODINE

BOJANJE JAJA: Najuvriježenija je tehnika bojanja jaja pomoću ljuske crvenog luka, a rjeđa od cikle, korijena broča ili crvenog radiča. Pisanice su znale dobiti i crnu boju bojanjem čađom ili bobicama bazge ili duda, a da bi se dobila smeđa boja, često je bilo i bojanje hrastovom korom. Uz crvenu, crnu i smeđu, zelena se boja dobivala od raznog bilja, najčešće od špinata, koprive ili poriluka.

Pritom se, osim potpunog bojanja, moglo jaje prešarati voskom, a tek onda obojiti. Nakon kuhanja i bojanja, skida se sloj voska ispod kojeg jaje ostaje prirodne boje. Često se jaje umatalo u tkaninu unutar koje se postavila travka ili listić, često djetelina, tako da bi jaje istim postupkom dobilo zanimljiv ukras.

Posebna je tehnika ukrašavanja pisanica, osim šaranja voskom i ukrašavanja biljkama, bilo i ukrašavanje slamom. Jaja bi se omatala slamkama da se dobiju razni oblici ili bi se pak slamke razrezale i lijepile na jaja tvoreći raznolike ukrase i šare.

 

Izvor: wikipedia; hrt.hr;

Comments
  1. katarina says:

    sviđa mi se.volim šarati jaja!

    :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *