Šparoge: Juha od šparoga i drugi recepti

Šparoge: Juha od šparoga i drugi recepti

Šparoge, biljke iz obitelji ljiljana koje rastu samoniklo, ali se i uzgajaju, jedna su od nutritivno najuravnoteženijih vrsta povrća, pa se u mnogim zemljama koriste kao delikatesno povrće. Šparoga je višegodišnja biljka s jako razvijenim podzemnim dijelom i svijetlo-zelenim ili ljubičastim vrhovima.  Niskokalorična je, bogata vitaminima, mineralima i vlaknima što je čini idealnom namirnicom za sve koji žele zdravo jesti i usto održavati vitku liniju.

>>Juha od šparoga
>>Šparoge s jajima
>>Šparoge sa tjesteninom
>>Fritaja od šparoga
>>Rižot od šparoga

Pitoma šparoga uzgaja se iz jednogodišnjih presadnica, koje se presađuju u ožujku ili travnju. Jedna biljka tijekom berbe od trećeg do kraja šestog mjeseca može dati 12-15 izbojaka. Razlika između bijele i zelene šparoge samo je u načinu uzgoja. Šparoge se prekrivaju crnom polietilenskom folijom na visini 10-20 cm kako bi mogle nesmetano rasti. Bez sunca ne stvara se biljni pigment (klorofil) pa izbojci ostaju bijeli. Za razliku od bijele, zelena šparoga je nježnija, mekša, aromatičnija i ima 2-3 puta više vitamina.

ENERGETSKA I NUTRITIVNA VRIJEDNOST: Prema smjernicama piramide pravilne prehrane, šparoge se nalaze u skupini s ostalim vrstama povrća. Za tu skupinu namirnica preporučuje se 3–5 serviranja dnevno. Kao jedinica serviranja uzima se 5 šparoga srednje veličine, što iznosi približno 93 g. Šparoga je najbogatija kalijem, potom fosforom, sumporom, kalcijem i magnezijem. Sadrži dosta mikroelemenata kao što su željezo, bakar, cink, fluor i jod. Šparoge su odličan izvor folata i vitamina C; dobar izvor tiamina i vitamina B6; dok su osrednji izvor vlakana, vitamina A, bjelančevina, riboflavina, niacina i magnezija.

Šparoge možete kupiti na tržnici – divlje u razdoblju od ožujka do lipnja, a kultivirane veći dio godine. Kod kupnje obratite pozornost na prirodnu zelenu boju i čvrstu strukturu, osobito vrškova. Ukoliko ih nećete odmah pripremati, odvežite ih i čuvajte u donjem dijelu hladnjaka namijenjenom za čuvanje povrća. Šparoge možete kupiti i konzervirane u delikatesnim prodavaonicama, u kiselom ili slanom naljevu. Kada ih otvorite, dobro ih je odmah potrošiti.

PRIPREMA JELA SA ŠPAROGAMA: Divlje šparoge režite ili lomite na dijelovima gdje počinju biti tvrđe. Kod pitomih šparoga odrežite drvenasti nejestivi dio, a zatim donju polovicu ogulite nožićem za štedljivo guljenje. Šparoge nakon čišćenja operite u tekućoj vodi. Divlje šparoge stavite u kipuću vodu kojoj ste dodali malo soli, šećera i maslaca te ih kuhajte 10-ak minuta kako bi se izgubila njihova prirodna gorčina.

Vrškove pitomih šparoga možete kuhati u tavi s malo kipuće slane vode ili ih možete vezati u stručak i uspravno kuhati u dubljem loncu s malo vode tako da vam se donji dijelovi kuhaju, a vrškovi pare. Ukoliko donje dijelove ne vežete, možete vrškove prekriti folijom do polovice šparoga i kuhati u loncu 6–10 minuta.

Kuhane tople šparoge poslužuju se s malo maslinova ulja ili maslaca ili pak hladne s nekim od salatnih preljeva ili hladnih umaka. Mogu se koristiti kao dodatak juhama, fini nadjev prhkim pitama i palačinkama, prilog mesnim i ribljim jelima te kao dio miješanih i složenih salata. U nas su svakako najpoznatije fritaje, šparoge u kombinaciji s jajima, kojima možete dodati i šunku, pršut, parmezan ili račiće. U kombinaciji s morskim plodovima šparoge će biti prava delicija.

MOŽDA ĆE VAS I OVO ZANIMATI:
>>MASLINOVO ULJE U PREHRANI, KOZMETICI I KAO LIJEK
>>SJEMENKE LANA: Lan kao lijek
>>MEDITERANSKA PREHRANA: Kako se zdravo hraniti

Izvor: tportal.hr;

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *