Konzerviranje maslina: Recepti za masline u salamuri

Konzerviranje maslina: Recepti za masline u salamuri

Plod masline ovalnog je oblika tamnozelene do crne boje. Bogat je uljem, koji se tješti korištenjem pritiska kroz razne preše (hladna obrada), ili se izdvaja koristeći vruću vodu ili paru. Ali masline se ne koriste samo kako bi se iz njezinih plodova moglo proizvesti maslinovo ulje već postoji puno sorti koje su namijenjene konzumaciji. Za konzerviranje se koriste samo zdravi i mesnati plodovi te oni koji nisu oštečeni. Neke od najboljih sorti za jelo su: Ascolana tenera (mekana askolanska), Bella di Cerignola (ljepotica iz Cerignola), Carolea, Giarraffa, Itrana, Nocellara del Belice, Nocellara messinese, Picholine, Santa Caterina, Sant’Agostino i Uovo di piccione (golubovo jaje). Za konzerviranje maslina u kulinarske svrhe koriste se one masline koje ne krenu na put u uljaru i one za jelo, a konzervirane masline su bogate solima.

Recepti za konzerviranje maslina:

CRNE MASLINE U SALAMURI
Sastojci: 4 kg crnih maslina, 8 l vode, 400 g krupne integralne morske soli

Crne se masline najčešće stavljaju u staklenu posudu sa vodom kako bi se namakale. Nakon tri dana je potrebno vodu ocijediti i masline posipati solju te pustiti još 24 sata da odstoje. Četvrti dan se doda još vode, a posuda se prekrije sa finom tkaninom kako bi se salamura razmekšavala sljedeća četiri dana. Peti dan treba ocijediti masline, staviti ih u posudu i preliti salamurom, a na kraju se heremetički zatvore. Masline su spremne za jelo nakon dva mjeseca.

ZELENE MASLINE U AROMATIZIRANOJ SALAMURI
Sastojci:4 kg zelenih maslina, 4 l vode, 400 g krupne integralne morske soli, 5-8 listova lovora, crvena čili papričica, grančice majčine dušice.

Zelene masline se odabiru za vrijeme same berbe, a najbolje je odabrati one koje su mesnate i zdrave. Stavljaju se u posudu od terakote zajedno sa vodom i soli te se namakaju četiri dana. Nakon toga se ocijede, a salamuru je potrebno zakuhati sa lovorom i čili papričicom. Masline se zatim stavljaju u staklene posude u koje ćete staviti i majčine dušice po želji. Na kraju se sve polije se rashlađenom salamurom i hermetički zatvori. Tako konzervirane masline u staklenkama se čuvaju na mračnom, suhom i hladnom mjestu najmanje mjesec dana prije konzumiranja.

MARINIRANE CRNE MASLINE
Sastojci: 1 kg crnih maslina, 12 kriški limuna, 4 lista lovora, 3 žlice nasjeckanog peršina, 2 grančice ružmarina, 2 šalice aromatiziranog octa.

Iz zdravih i mesnatih crnih maslina najprije se vade koštice, a nakon toga se ispiru u vreloj vodi. Kada se ocijede stavljaju se ponovo u mlaku vodu na 2 sata kako bi izgubile gorak okus (odgorčavanje maslina). Nakon toga se masline opet moraju ocijediti i stavljaju se u posudice sa ružmarinom i kriškama limuna. Na kraju se dolijeva ocat i hermetički se posudice zatvore, a konzumiraju se tek nakon 2-3 tjedna.

ZELENE MASLINE ZAČINJENE NA SICILIJANSKI
Sastojci: 300 g zelenih maslina u aromatiziranoj salamuri, 5 listova svježe metvice, 4 češnja češnjaka, 1 grančica ružmarina, 1 crvena čili papričica, 1 žlica maslinovog ulja, integralna morska sol.

Masline je potrebno oprati i osušiti, a nakon toga izvaditi koštice te lagano zgnječiti. Potrebno je zgnječiti i češnjeve češnjaka. Sve skupa se stavlja u posudu u koju ste prethodno stavili nasjeckanu papričicu, listove metvice, grančice ružmarina, češnjak, sol i ulje. Masline moraju tako odstajati 2 sata nakon čega se poslužuju.

MOŽDA ĆE VAS I OVO ZANIMATI:
>>MASLINOVO ULJE U PREHRANI, KOZMETICI I KAO LIJEK
>>KRVNE GRUPE I PREHRANA: Dijete po krvnim grupama
>>KISELE PAPRIKE: Priprema zimnice od kiselih paprika
>>KISELI KUPUS: Kako se zimnica i zdravlje savršeno preklapaju
>>MEDITERANSKA PREHRANA: Kako se zdravo hraniti

Izvor: wikipedia; maslinovo.hr;

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *