Priprema kiselog kupusa u glavicama

Kiseli kupus: Kako se zimnica i zdravlje savršeno preklapaju

Kiseli kupus: Kako se zimnica i zdravlje savršeno preklapaju

Sastojci: nekoliko glavica kupusa, sol i posuda (bure,kaca) u koju će se kupus slagati (u novije vrijeme rabe se i plastične vreće)

Postupak: Kod kišeljenja kupusa je najvažnije da odaberete dobar kupus. Nikako vam ne preporučujemo da kupite onaj tvrdi (primorski) kupus koji ćete prepoznati po tome što ima jako kompaktne glavice sa velikim žilama, i jako zelenim vanjskim listovima. Daleko je bolji kupus koji ima svijetle listove, s malim žilama i rastrešenom glavicom (mekom na stisak dlanovima i šupljikavom strukturom kada se glavica presječe). Količinu odredujete ovisno od veličine bureta. Otprilike na bure od 25 litara ide kilogram soli. Dobro je da kupus, kad ga kupite (ili uberete) ostavite dan dva da “uvene”, pa tek onda krenete sa procedurom slaganja u bure.

Prvo odstranite sve trule ili načete gornje listove na glavicama. Tada nožem izdubite rupu oblika kupe na korijenu glavice. Svaku rupu napunite solju i tad glavicu složite u bure. Kada ste stigli do kraja, preostalu sol izmešajte sa hladnom vodom i prelijte preko kupusa. Bure do vrha ispunite vodom i tada pritisite kupus daščicama i teškim kamenom tako da sav bude u vodi. Zatvorite bure i ostavite na prozračnom mjestu, ali nikako tamo gdje vam kupus može promrznuti. Ukoliko bure držite na terasi,balkonu, u periodu mrazeva zaštitite ga tako što ćete ga omotati starim dekama ili jorganima.

Par dana nakon što ste stavili kupus otvorite bure i dolijte ako je potrebno vodu, jer će kupus u međuvremenu “popiti” jedan dio vode.

Kada birate bure gledajte da ima “pipu” tj slavinu na dnu. Jer da bi vam kupus bio jednako slan, i rasol bistar potrebno je da nakon petnaest dana pretačete rasol, tj da ispustite dio vode na donju slavinu na buretu, a zatim ga vratite u bure na gornji otvor. Učinite to bar tri puta u toku kiseljenja.  Ako želite da vam rasol ima lijepu roze boju ubacite u startu u bure dvije tri glavice crvenog kupusa. Temperatura prostorije u kojoj držite bure ne bi trebala pasti ispod 2 stupnja niti biti veća od 8 stupnjeva.

Priprema naribanog kiselog kupusa

Sastojci (za posudu od 10 l): 10 kg kupusa, 4 kiselkaste jabuke, 100 g morske soli, 10 lovorovih listića, 3 kašičice zrna borovnice;

Priprema: odaberite vrlo tvrde glavice kupusa, pa ih sitno naribajte. Pazite da ne naribate i korijen, bolje ga prethodno izdubite. Ogulite jabuke i sitno ih nasjecite. Pomiješajte kupus s jabukama i začinima. Stavite u veliku posudu. Čvrsto pritiskajte drvenim štapom. Ponavljajte dok se ne podigne sok!

Poslije svakog pritiskanja na vrh stavite veliki kupusov list, na to daščicu, pa opteretite (npr. opranim kamenom) da pritiskom dobijete još soka. Držite na tamnom i toplom mjestu, pa će se nakon 2-3 tjedna pojaviti pjena. Redovno je skidajte. Za 4-5 tjedana, kad potpuno nestane pjene, kiseli kupus je spreman za upotrebu.

Za veću količinu kupus pripremite u buretu ili u debeloj, čvrstoj i neprozirnoj plastičnoj vreći. U oba slučaja možete ukiseliti i glavice kupusa: izdubite im korijen, pa u rupu stavite so i biber u zrnu. Slažite ih između redova naribanog kupusa. Ako želite da kupus ima žutu boju, dodajte jabuke, dunje ili zrna kukuruza, a ako želite da bude rumen, umiješajte malo cikle. Bure napunite kupusom samo do 3/4 visine. Pokrijte ga čistom ispeglanom krpom i stavite daščice. Opteretite (npr. opranim velikim kamenom) i dalje postupajte kao što je opisano.

U debelu plastičnu vreću (stavite 2 ili 3 jednu u drugu) takođe slažite nasječeni kupus i glavice. Čvrsto pritiskajte. Zalijte slanom (može toplom) vodom – na 20 l vode stavite 100 g soli. Vreću dobro stisnite, da preostane što manje vazduha i zatvorite. Ne otvarajte je 4-5 nedelja, dok se ne dovrši vrenje.

Zdravlje iz kiselog kupusa:

  • osvježava duh i djeluje na dobro raspoloženje;
  • organizam čini otpornim na stres;
  • aktivira izmjenu tvari u mozgu i živcima;
  • potiče izmjenu željeza u krvi;
  • pomaže stvaranju crvenih krvnih zrnaca;
  • stimulira rad stanica i djeluje pomlađujući;
  • pomaže kod izgradnje kostiju;
  • regulira i smanjuje količinu masnih tvari i kolesterola u krvi, a isto tako i potiče metabolizam masnih stanica;
  • jača imunitet i povećava snagu mišića;
  • doprinosi obnavljanju istrošenog vezivnog tkiva.

MOŽDA ĆE VAS I OVO ZANIMATI:
>>KISELE PAPRIKE: Priprema zimnice od kiselih paprika
>>DIJETE ZA MRŠAVLJENJE: Kupus dijeta
>>LJEKOVITO BILJE: Đumbir kao lijek
>>LJEKOVITO BILJE: Aričoka kao lijek
>>CIKLA KAO LIJEK

Izvor: cyberbulevar.com; dobrici.webnode.com; net.hr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *