Tumor na mozgu kao i svaki drugi tumor predstavlja patološku tvorbu nastalu kao posljedica prekomjernog umnažanja abnormalnih stanica. Rast novotvorine nadmašuje rast normalnih tkiva, biološki je nesvrhovit, nepravilan i neorganiziran, te ne prestaje uklanjanjem uzroka te promjene.

 

Tumor na mozgu: Simptomi bolesti

Tumor na mozgu: Simptomi bolesti

U osnovi, tumori nastaju kad se izgubi normalna fiziološka regulacija kontrolnih mehanizama rasta stanice. Novonastale stanice se od polaznih stanica razlikuju i strukturno i funkcionalno, ali se u većini slučajeva može prepoznati od koje vrste stanica ili tkiva je nastao tumor. Tumorske bolesti imaju ozbiljnu prognozu, a neke su opasne po život te su danas aktualna tema zbog traženja novih načina izlječenja.

>>Savez onkoloških udruga Hrvatske
>>Svjetska organizacija oboljelih od tumora mozga
>>Mali savjetnik za oboljele od malignih bolesti – brošura (pdf)

Osnovna podjela tumora mozga je na primarne i sekundarne. Primarni tumori su oni tumori koji su nastali od samog moždanog parenhima ili u lubanji, a sekundarni tumori su metastaze, gdje maligne stanice putem krvi dođu u lubanjsku šupljinu ili mozak. Najčešći tumori koji metastaziraju u mozak su tumori dojke i bronha.

Primarni tumori se dijele na benigne (dobroćudne) i maligne (zloćudne). Kod benignih tumora na mozgu pojavljuje se problem njihovog nastanka i rasta jer svojim obujmom vrše pritisak na okolne strukture. Drugi problem je i njihov smještaj. Ako je benigni tumor lociran u dubini moždanog parenhima ili je u kontaktu sa strukturama vitalnim za život, onda to predstavlja veliku zapreku u tretiranju problema.

>>Povećajte svjesnost o tumorima mozga: POTPIŠITE PETICIJU!

Vrste tumora mozga
Svaki tip stanica živčanog sustava daje osnovu za svoj poseban tip tumora. Prema ovoj klasifikaciji postoji veliki broj različitih tipova primarnih tumora. Najčešći su: meningeom (tumor nastao iz moždanih ovojnica), neurinom (tumor nastao od tkiva živca), glioblastomi, astrocitomi, ganglioneuromi.

Kod tumorskih oboljenja u mozgu postoji jedna otežavajuća okolnost jer se neki tumori ne mogu operativno odstraniti ako se nalaze uz neke strukture mozga koje su od vitalnog značaja za održavanje životnih funkcija.

Dijagnostika
Od dijagnostičkih metoda najzastupljenije su magnetska rezonanca i angiografija. Razvijena je i posebna metoda potpuno neinvazivne angiografije. U tumorima mozga najzastupljenija je metoda kompjutorske tomografije.

Klinički simptomi:

 • oštećenje glavnih funkcija mozga: glavobolja, epi napadaj,
 • simptomi zbog povećanja intrakranijalnog tlaka – nespecifični su: glavobolja, povraćanje, zastojna papila (papila stagnans)
 • simptomi specifični zbog oštećenja regije gdje se tumor nalazi – hemipareza, hemihipestezija, Jacksonova epilepsija, parapareza (parasagitalni meningeom)

Ovi simptomi ne moraju odmah biti vidljivi. Liječenje danas počinje rano zbog dobrih dijagnostičkih metoda. Specifični znaci se zato često i ne stignu razviti.

Mentalna i psihomotorna astenija
Bolesnik je usporen, letargičan, na pitanja polako odgovara, sa stankom, iskazuje blokadu u izražavanju, ali govori točno. Mogu nastati promjene ponašanja, npr. nekritičnost – na mahove se iz komunikacije isključuje pa se opet uključuje. Na simptome se malo žale, nesigurni su, pospani, imaju glavobolje. Kao da se pomire s tim smetnjama. Glavobolja se može javiti po noći i po tome je specifična, bolesnika probudi bol. Glavobolja može biti tupa, probadajuća, različite lokalizacije. Mučnina i povraćanje mogu nastati. Npr. propulzivna povraćanja kod procesa u mozgovnom deblu.

Epi napadaji – Jacksonov tip ili klasični grand mal. javljaju se u 20–50% slučajeva, ovisno o autoru. Ako bolesnik od 50. god. prvi put dobije epi napadaj, a znamo da nije alkoholičar to se nikako ne smije zanemariti. Epi napadaj ne znači odmah epilepsiju.

Izvor: wikipedia; stampar.hr; zanovidan.hr


Comments
 1. jockaaaa says:

  …imam muklu glavobolju u potiljku,bol u lijevoj ruci povremeno nista pretjerano jak,i desnoj nozi,mucnina…imam strah od toga da nemam tumor…molim vas da mi odg…imam samo 21 godinu i uzasno me strah…

  • odzdoa says:

   Poštovani,
   najbolje što vas možemo savjetovati jest da se svakako obratite svom doktoru i što prije utvrdite razloge svojih simptoma. Savladajte svoj strah i otkrijte što vam se događa. Samo tako ćete moći pomoći sebi, te uskoro živjeti ugodnije i bez boli.
   Sretno!

 2. da nije tumor? says:

  Imam 19 godina, cudan pritisak u glavi, najvise ga registrujem u prednjem delu, iznad ociju, konstantan je, smeta, cini me nervoznom… Trajao je jedno tri nedelje, pa je iz cista mira prestao i sad opet. Pored toga, nemam drugih simptoma, osim sto zna da me toliko iznervira da bih samo spavala. Bila sam nesto bolesna u septembru, imala upalu bubrega od eserihije koli, pa mi je malo muka od lekara. Volela bih da mi neko kaze, ako moze, da nije nista opasno -.-”” .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *