Vjesnici proljeća: Visibaba

Vjesnici proljeća: Visibaba

Jedan od prvih znakova i vjesnika proljeća svakako je visibaba. Ova zaštićena biljka nagovješta skorašnje proljetno bujanje cijele prirode. Visibaba (Galanthus) je rod biljaka iz porodice Amaryllidaceae, s oko 20 vrsta. Visibabe su jedna od proljetnica što najranije cvate i udomaćene su u Europi. Narodni nazivi za visibabu su: mali zvonček, podremušak, dremovac, dremuljka, debeloglavka i bablji klimpač. Ovu višegodišnju najraniju proljetnicu iz porodice sunovrata, možemo naći kako cvate pokrivena snijegom.
U Hrvatskoj je zakonom je zaštićena .Kao jedna od proljetnica atraktivnih cvjetova, visibaba je ugrožena jer je ljudi masovno beru u vrijeme cvatnje, pa čak iskopavaju čitavu biljku i time nastaju promjene na njezinim staništima.

Listovi visibabe su duguljasti, linearni, svjetlozelene ili plavozelene boje. Cvjetna stapka je obavijena tankim zelenim listićem, poput košuljice, a na vrhu se nalazi bijeli cvjetić. Karakterističan zvonasti vjenčić visibabe tvore latice raspoređene u dva kruga – tri su vanjske latice duguljaste i posve bijele, a tri unutrašnje kraće, sa zelenom polumjesečastom pjegom pri vrhu.
Lako se nađe u prozračnim šumama hrasta kitnjaka i običnoga graba, u bukovim šumama,  na livadama, uz potoke i vrbike. Česta je u šikarama, a može se naći u velikom broju na livadama, od nizina do brdskih predjela. Visibaba cvate od veljače do travnja.

U visibabama možete vrlo lako uživati, a da ih pritom ne ugrožavate u njihovim prirodnim staništima.  Jednostavno zasadite hibride visibaba koji se razmnožavaju lukovicama i sjemenjem. Ukoliko ih posadite nešto dublje ne morate vaditi lukovice iz zemlje. Sade se u jesen, a mogu se uzgajati i kao kućne biljke u cvjetnim posudama.

Izvor: wikipedia; orhideje.net; pcelinjak.com.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *