Povišeno željezo u krvi: Hemokromatoza (simptomi i liječenje)

Povišeno željezo u krvi: Hemokromatoza (simptomi i liječenje)

Tijelo normalno apsorbira oko 10% željeza koje unosimo u organizam hranom. Kada imamo dovoljne zalihe željeza u tijelu, smanjuje se njegova apsorbcija u crijevu i time se sprečava povećanje razine i posljedično višak željeza u krvi i cjelokupnom organizmu.

Osobe s nasljednom hemokromatoza mogu apsorbirati do 30% željeza iz hrane. Ovako visoki unos tijelo ne može dovoljno brzo metabolirati i izlučiti višak, već se on ugrađuje u organizam. Tijelo pohranjuje višak  željeza u tkivima glavnih organa.
Danas se naziv hemokromatoza (bez dodatne sepcifikacije) odnosi na bilo koje opterećenje željezom bilo nasljednog uzroka ili kao posljedica metaboličkog poremećaja. Naziv hemosideroza se odnosi na patološki učinak nakupljanja željeza u tkivo organa, u obliku hemosiderina.

Višak željeza – uzroci
Uzrok hemosideroze se može podijeliti na nasljedne (genetički određene) i stečene, kao posljedica drugih stanja i bolesti.

Uzroci stečenih hemokromatoza:

  • teška kronična hemoliza bilo kojeg uzroka, uključujući intravaskularnu hemolizu i neučinkovita eritropoezu (hemoliza u koštanoj srži).
  • učestale tranfuzije krvi, kod bolesnik koje trebaju učestale tranfuzije krvi (sindrom MDS, talasemija).
  • prevelik unos željeza pareneteralno ili per os
  • ostala stanja koja sama po sebi ne uzrokuju hemokromatozu ali u prisutnosti ostalih predisponirajući čimbenika mogu (npr. ciroza naročito kod alkohlna, steatoheaptitis, porfirija cutanea tarda, učestala hemodijaliza, nakon portokavalno shunta.

Simptomi i liječenje
Klinička slika: najčešće zahvaćeni organi hemosiderozom su jetra, srce i endokrine žlijezde, te se bolest može manifestirati sljedećim sindromima:

  • ciroza jetre
  • šećerna bolest
  • kardiomiopatija
  • artritis, bolovi u kostima
  • oktazivanje testisa.

Hemokromatoza može uzrokovati niz simptoma, uključujući bolove u zglobovima, umor, bolove u trbuhu i impotenciju. Iako ju nije uvijek lako dijagnosticirat, hemokromatoza se može efikasno liječiti. Rutinsko liječenje obuhvaća redovite venepunkcije i kelirajuće agense.

Izvor: wikipedia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *