Otkup starog papira: Recikliranje papira

Otkup starog papira: Recikliranje papira

Ukoliko imate hrpu novina i časopisa, odnosno starog papira uz malo volje možete pomoći našoj planeti. Jedan od načina zarade je prodaja starog papira, a cijena starog papira iznosi od 30 lipa do 1 kune za kilogram. Otkupna cijena papira ovisi o vrsti starog papira, a za točne podatke najbolje je kontaktirati otkupljivače u vašoj blizini. Adrese tvrtki koje otkupljuju ovu sekundarnu sirovinu nalaze se na dnu ovog teksta.

>> Recikliranje papira – kako reciklirati papir

Skupljanjem starog papira znatno se smanjuje količina otpada koja se odlaže na deponij. Preradom starog papira dobiva se sirovina za proizvodnju novog proizvoda, takvom preradom štedi se energija, jer proizvodnja papira iz otpadnog papira iziskuje i do 50% manje energije nego izrada papira iz drveta. Isto tako smanjuje se onečišćenje vode i smanjuje se zagađivanje zraka. Stoga treba imati na umu da je papir vrijedna sirovina, koja se može do 7 puta reciklirati.

RECIKLIRANJE PAPIRA
Mnogo je razloga zašto bismo prikupljali stari papir, i na taj način sudjelovali ne samo u očuvanju šuma već i u očuvanju cijelog planeta.
Za proizvodnju jedne tone papira potrebna su:

  • četiri stabla
  • 200 000 litara vode
  • 4 600 kWh energije

Za jednu tonu recikliranog papira:

  • nije potrebno niti jedno stablo
  • 160 litara vode
  • 2 400 kWh energije

Papir se sakuplja tako da se odlaže u zato predviđene spremnike – kontejnere i kartonske kutije. Pri odlaganju starog papira i kartona u za to predviđene spremnike, jako je bitno da se ne ubacuju druge neodgovarajuće vrste otpada. U plave spremnike za papir bacajte novinski i uredski papir, časopise, kataloge, prospekte, bilježnice te papirnatu i kartonsku ambalažu.
Tetrapak ambalažu, plastificirani, metalizirani ili zauljeni papir i fotografije nemojte ostavljati u ovim spremnicima jer se ne mogu reciklirati.
Tako prikupljen papir se otprema na prerađivanje i izradu novog proizvoda koji nam je svakodnevno potreban. Reciklirani papir pretvara se u nove proizvode kao što su novine, papir za printere, knjige, uredski materijal ili toaletni papir.

Ako se reciklira tona papira, spašava se oko 17 stabala, dva barela nafte, 4100 kilovata energije i spriječi se 30 kilograma onečišćenja!

Tvrtke za otkup papira:
ČAKOVEC: Unimer, R. Steinera 3, Tel. 040/390500
RIJEKA: Arcus prerada d.o.o., Ružićeva 27, 051/371471
SPLIT: UNIJAPAPIR d.d., Matoševa 44, Solin, 021/210945
VARAŽDIN: Lotus 91 d.o.o., Braće Radić 103a, Jalkovec, 042/370116
ZABOK: Hamburger Recycling Ens d.o.o. Trebež 2, 01/ 2066020
ZAGREB: UNIJAPAPIR d.d., Radnička cesta 22 tel: 01/ 61 84 729
Unija Nova d.o.o.Radnička cesta 22, 01/6184 888

Izvor: duga.ba; savjeti.novac.net.

Comments
  1. igor says:

    zanima me zašto nema otkupa papira u slavonskom brodu?????

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *