SAPUNI: Izrada sapuna kod kuće ili kako napraviti domaći, prirodni sapun

SAPUNI: Izrada sapuna kod kuće ili kako napraviti domaći, prirodni sapun

Sapun je natrijeva sol viših masnih kiselina. Nastaje kada mast pomiješate sa natrijevom lužinom (ili može sa natrijevim karbonatom). Nakon određenog vremena, nastaje žitka bijela masa koja ima svojstvo pranja. Kako zapravo pere sapun i zašto ne pere u morskoj vodi? Sapun se u vodi disocira na natrijeve ione i ione masnih kiselina. Ioni masnih kiselina imaju hirofilni i hidrofobni dio (fil- pristati uz, fob- strah od). Dakle postoje dva dijela od kojeg se jedan “boji” vode, a drugi se okreće put vode. Čestice nečistoće tako bivaju vezane, i mogu se odvojiti od tkanine na kojoj se nalaze. Sapun ne pere u tvrdoj vodi ili u morskoj vodi jer ona ima puno magnezijevih i kalcijevih spojeva. A u tom slučaju običnom reakcijom supstitucije nastaju netopljivi u vodi kalcijev ili mangezijev sapun. Sve dok u vodi s kojom perete ima magnezijevih ili kacijevih iona vi gubite sapun, a pranje je neuspješno. Kalijev sapun nastaje reakcijom između kalijeve lužine i masti pri čemu je finalni produkt tekuć i kada se ohladi.

Sapune različitih oblika, mirisa i boja, izrađene od prirodnih sastojaka, koji ne štete vama ni okolišu, možete izraditi kod kuće. Taj osnovni rekvizit ljepote ne samo da je dobar za kožu nego jednako godi i duši, a kao neophodni dio svakodnevne njege, luksuz je koji si možete priuštiti.

Upoznajte se s osnovama izrade domaćeg sapuna
Prije nego počnete, cijeli radni prostor prekrijte plastičnom folijom. Posebno pripazite da se ne opečete i nikad ne rukujte vrućom smjesom bez zaštitnih naočala i rukavica. Bilo bi poželjno obući neku deblju majicu ili upotrijebiti pregaču. Bilje koje budete koristili trebate samljeti u prah. Zatim pomiješajte sve sastojke i neka vam budu blizu pri ruci.

1. LUŽINA I VODA
Kada stavljate lužinu činite to negdje vani, zastitite lice i nemojte udisati lužinu u sebe. Lužinu ulijte u kišnicu. To polako miješajte sve dok bijele granule ne nestanu. Upotrijebite samo hladnu vodu. Kada se lužina i hladna voda pomiješaju, mješavina će postati vruća i kipuća. Stoga nikada ne koristite vruću vodu, nego samo hladnu. Kada ste sve obavili, ostavite smjesu negdje na sigurno da se hladi.

2. MASTI I ULJA
Ulijte biljnu mast i kokosovo ulje u veći lonac. Stavite to na peć, na laganu vatru. Miješajte lagano sve dok se ulja ne istope i izmješaju. Kada su potpuno istopljena, skinite lonac s vatre i pomiješajte s maslinovim, jojoba i avokado uljima. Ostavite lonac na sigurnom da se smjesa ohladi.

Lužina se može kupiti u poljoprivrednim apotekama (bar se prije mogla). Osnovni sastojci za svaki sapun su lužina i mast. Ako mislite praviti kruti sapun onda vam treba natrijeva lužina (hidroksid) ili kako se još zove po domaći kaustična soda.
Za tekući sapun, nešto više kao detergent za suđe upotrijebite kalijevu lužinu ako igdje uspijete naći. Da bi sapun imao neki miris dodaju se eterična ulja.
Baka su znale praviti domaći sapun i u njega bi stavljale staru mast, slaninu koja nije bila prošarana mesom, skroz bijela, naravno bez kožure i stare komadiće sapuna i to bi sve fino kuhale i na kraju bi dobila pravi sapun koji bi se nakon hlađenja stvrdnuo i bio je to najbolji sapun za sve. Oprao bi svaku mrlju bolje od bilo kojeg deterdženta.

Naravno mora se naglasiti da prilikom baratanja s lužinom obavezno nosite zaštitnu odjeću i rukavice. U blizini obavezno držite limunovog soka ili razrijeđenog octa. Jer ako dođe do nekakvog prolijevanja po koži time se lužina može neutralizirati da ne bi uzrokovala veća oštećenja. Nakon toga dobro isprati hladnom vodom i posjetiti liječnika. Još se mora naglasiti da je natrijev hidroksid jako higroskopan što znači da jako navlači vodu, upija vlagu iz zraka ,tako da ako negdje kupite lužinu i ostane vam viška konzultirajte se s prodavačem kako najbolje čuvati taj ostatak.

Osnovni recept za domaći sapun
Želite li postići proces sapunifikacije, zakuhajte smjesu životinjskih ili biljnih masti i lužine poput natrij hidroksida, a zatim se poigrajte s vama dragim bojama i oblicima. I ne zaboravite dodati miris.
Očekujete li na kraju miomirisni proizvod, imajte na umu da prirodni miris sapuna nije posebno ugodan, pa se i u najobičniji industrijski ubacuje parfem koji će ovu neugodnu činjenicu bar malo kamuflirati. Tijekom pripreme ovaj problemčić riješite u fazi dodavanja sastojaka u tragovima.

Izvažite:

  • 1,3 kg svinjske masti (ili neke druge životinjskog porijekla)
  • 450 g kokosovog ulja (ili nekog drugog biljnog ulja)
  • 7 dl vode (kišnice ili destilirane vode)
  • 260 g lužine (NaOH natrijum hidroksid)

Oprezno! Pomiješajte lužinu i vodu

Uvijek ulijevajte lužinu u vodu, nikada obrnuto. Što je voda hladnija to bolje. Izmiješajte nemetalnom kuhačom i za minutu ili dvije mješavina je spremna za sljedeći korak.

Grijanje: ugrijte pomiješane masti sve dok se ne otope. Ne pregrijavajte! Masti se trebaju otopiti, no ne smiju biti vruće, a i lužina bi trebala biti slične temperature.

Lužnata voda u mast: dok lagano ulijevate lužnatu vodu u sapun, miješajte lagano i to samo u jednom smjeru.

Mikser: miksajte dok ne dobijete ujednačenu smjesu.

Sastojci u tragovima: dodajte boje, mirise ili neke druge sastojke koji će dati posebnost vašem sapunu. Što god radite, radite to brzo, sapun se sad vrlo brzo stvrdnjava. Naime, od trenutka kad ste smjesu otopili imate oko 15 do 30 minuta kada će sapun biti toliko tvrd da će daljnji rad biti nemoguć. Što je smjesa bila toplija, to je proces skrućivanja brži. Primjerice, sapun koji je dosegao 80 Celzijevih stupnjeva, skrutit će se već za 2 do 3 minute. Zato oprezno s fazom zagrijavanja.

Ulijte smjesu u kalupe: želite li olakšati vađenje, kalup obložite slojem celofana. Izlijte smjesu i poravnajte gornji sloj. Prekrijte celofanom. Velikom knjigom ili površinom drugog kalupa za pečenje lagano pritisnite tako da dobijete ravnu površinu.

Rezanje: režite 1 do 24 sata nakon što ste sapun stavili u kalup. Koristeći tanki nož režite na kvadratne oblike. Nakon rezanja smjesu ne treba ponovno prekriti celofanom.

Van iz kalupa: koristeći zdrav razum, izaberite trenutak za vađenje. Vrijeme kojeg se trebate držati može se kretati od tri dana do cijelog tjedna nakon rezanja. Poslažite na suhom toplom mjestu, pustite da dozore pa oko 2 tjedna zaboravite na njih. Nakon što su dobro odležali, možete ih koristi tijekom sljedećih 12 mjeseci.

Priloženi recept tek je od mnogih za izradu sapuna. A budući da postoji niz različitih pristupa koji rezultiraju jednako zanimljivim proizvodom, nikako ne bježite od eksperimentiranja. Ako ste vješti, gotov sapun možete i modelirati nožem za guljenje krumpira.

>>Kako napraviti sapun za lice, biljni sapun i puno drugih recepata…

MALI TRIK SA STARIM SAPUNOM
Svi smo se u više navrata susreli sa manjim ostacima sapuna koje je vrlo teško iskoristiti, a koji nerijetko završe i u smeću. Ipak, da li mora biti tako?
Ubuduće preostalom sapunu dodajte glicerina i malo tople vode i dobit ćete tečni sapun. Na ovaj način ekonomično i praktično ćete iskoristiti ostatke sapuna.

Iz povijesti sapuna
Zanimljiva je jedna činjenica. Prilikom reakcije između lužine i masti nastaje sapun ali i glicerin. Kako je ovo lak način dobivanja glicerina onda je sapun zapravo ispadao kao sekundarni proizvod u tvornicama sapuna. Bolje bi bilo rečeno da su se gradile tvornice glicerina, a ne tvornice sapuna. Pogađate potražnja za glicerinom je naglo porasla kada je Nobel izumio dinamit, koji je u početnom sastavu bio nitroglicerin s kojim je bila natopljena neaktivna materija (on je koristio pijesak koji je nastao taloženjem u morskom dnu).
U današnje vrijeme glicerin se katkada ostavlja u sapunu gdje ga čini prozirnim, a u sapun se dodaju i razni dodaci kao što su parfemi, dezinfekcijska sredstva itd itd. Sapun inače suši kožu iz razloga što je lužnat pa rastvara sloj masnoće koji je normalan na ljudskoj koži. Zato se u novije vrijeme prave “sapuni” koji imaju isti pH kao i ljudska koža. No u kemijskom smislu oni nemaju nikakve zajedničke osnove prvotnim sapunima.

MOŽDA ĆE VAS I OVO ZANIMATI:
>>DOMAĆI SOKOVI: Sokovi od voća i povrća – recepti
>>ŽENSKE TORBICE: Unikatne, male, platnene pismo torbe
>>VEZENJE: Sheme i uzorci za vez na platnu
>>TIBETANSKE VJEŽBE: Pet tibetanaca za pomlađivanje i zdravlje tijela 

Izvor: themajka.com; kemija.bloger.hr; anias-de-moras.com; enterijer.ba;

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *