Sjemenke lana: Lan kao lijek

Sjemenke lana: Lan kao lijek

Lan je jedna od najstarijih biljaka koju su koristili još stari Rimljani. Njima je lan bio jedna od omiljenih namirnica za pripremu kruha i ostalih jela. A vladar Karlo Veliki propisao je zakone o uzgoju i konzumiranju lana što je lan dodatno proslavilo. Lanene sjemenke mogu biti smeđe, crne ili žućkaste, ovisno o područje gdje je lan rastao.
Lan sadrži tvari koje nazivamo fitoestrogeni. Ova skupina biljnih estrogena se  u crijevima pod utjecajem bakterijske flore pretvaraju u hormone koji imaju jako i dokazano antikancerogeno djelovanje. Upotreba ovih spojeva pozitivno djeluje na smanjenje rizika od nastanka raka jajnika, dojke, maternice, prostate i debelog crijeva, te smanjuje simptome PMS-a i simptome koji prate menopauzu.

Osim lignina, lanene sjemenke sadrže i omega-3 masne kiseline. Omega 3 masne kiseline utječu na puno funkcija u našem organizmu. Štite naš organizam od srčanog i moždanog udara, smanjuju sklonost prema infekcijama, smanjuju nastajanje autoimunih bolesti i jačaju imunitet. Nedostatak  tih kiselina uzrokuje nastanak umora, bolove u zglobovima, depresiju, artritis, hormonsku neravnotežu, tanku i ispucalu kosu, suhu kožu i raspucale nokte..
Preporučuje se uzimanje lana s vitaminom E i karotenom jer tada lan postiže svoje najbolje i najdjelotvornije osobine.

Lan u prehrani

Lan se u prehrani koristi u obliku cijelih i mljevenih sjemenki i ulja.Cijele sjemenke potrebno je prije upotrebe samljeti i koristit jednu do dvije jušne žlice dnevno posute po jelima koje inače jedete, jogurtu i siru. Važno je da se koriste svježe samljevene, jer se tada najbolje iskoristi njena kvaliteta i vrijednost.
Lanene sjemenke sadrže sluz koja povoljno utječe na probavu. Sluz se iz lana izlučuje namakanjem cijelih ili mljevenih sjemenki u mlakoj vodi. Sluz lana djeluje laksativno i regulira probavu, a uzimanje lana posebno je korisno jer ne izaziva naviku niti oštećenje crijeva.

Upotreba sjemenki lana za poboljšanje probave
Od 2 do 3 jušne žlice cijelih ili mljevenih sjemenki smeđeg lana namočiti u od 5 do 7 dl mlake vode i ostaviti sat vremena da puste sluz. Raspodijeliti u manje doze i piti tijekom dana zajedno s razmočenim sjemenkama lana. Piti četiri tjedna, a za četverotjednu kuru potrebno je oko 1 kg sjemenki smeđeg lana.

Ulje lana je također jako zdravo. Preporuča ga se koristiti jednu do dvije jušne žlice dnevno pomiješane s jogurtom, a možete ga stavljati u salate, umake, čajeve, juhe i sokove.
Laneno ulje nije dobro za kuhanje jer se kuhanjem zdrave masnoće iz ulja pretvaraju u štetne, nego se koristi samo nakon kuhanja i kao samostalan dodatak prehrani.
Lan je po svim svojstvima i karakteristikama zdrava i ljekovita namirnica, koja bi trebala zauzimati važno mjesto u svakodnevnoj prehrani. Uz vrlo malo novaca, redovitom primjenom možete popraviti svoje zdravlje, očuvati ga i ojačati organizam.

Energetska vrijednost
100g sjemenki lana sadrži 42% masti, 29% ugljikohidrata, 18,2% proteina, 27 g dijetalnih vlakna i 28,7 g nezasićenih masnih kiselina. Odličan je izvor vitamina tiamina , riboflavina, folne kiseline i pantotenske kiseline, te minerala bakra, magnezija, mangana, fosfora, selena, željeza, kalcija i cinka.

MOŽDA ĆE VAS I OVO ZANIMATI:
>>SUHA KOŽA: Njega suhe kože lica i tijela
>>Alergija na sunce – Simptomi
>>TIBETANSKE VJEŽBE: Pet tibetanaca za pomlađivanje i zdravlje tijela
>>MASLINOVO ULJE U PREHRANI, KOZMETICI I KAO LIJEK
>>ULJE CRNOG KIMA: Nigella sativa, čurekot ili crni kim kao lijek

Izvor: alfa-portal.com ;medikus.hr; zdrav-zivot.com.hr.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *