Lavanda: uzgoj i sadnja lavande

Lavanda: uzgoj i sadnja lavande

Botanički lavanda (Lavandula sp.) spada u porodicu usnjača („Lamiaceae“), rod Lavanda („Lavandula L.“) koji ima 48 različitih vrsta lavande uključujući i hibride. Raste kao poluloptasti grm s tim da se dimenzije grma kao i boja cvijeta razlikuju od vrste do vrste. Životni vijek lavande je i do 30 godina, ali se komercijalno koristi 20-tak godina.
Komercijani uzgoj lavande temeljen je na tri vrste lavande: francuska, prava lavanda- Lavandula angustifolia Mill., hibridna lavanda, lavandin -Lavandula hybrida, te širokolisna lavanda-Lavandula latifolia Med. Razlike u dimenzijama su važne, jer mijenjaju uzgoj, odnosno razmake u redu i između redova, broj biljaka po jedinici površine, način berbe i sl. Prava lavanda naraste do 40-60 cm s 80-120 cm promjera, dok hibridna lavanda formira viši i širi grm visine 80-100 cm i promjera više od 150 cm. S obzirom da lavanda potječe sa sunčanih područja zapadnog dijela Sredozemlja, za stvaranje eteričnog ulja zahtjeva visoke temperature tijekom cijele vegetacije. Unatoč tome, tijekom mirovanja može podnijeti temperature i do – 20 °C. Traži mnogo sunca i svjetlosti te dobro podnosi sušu (osim u početnoj fazi rasta).

>>Detaljan uzgoj biljaka iz porodice usnjača: lavanda, kadulja, čubar, timijan
>>Lavanda: uzgoj, prinos, poticaji i otkup u Hrvatskoj

UZGOJ LAVANDE
Uzgoj lavande u prve dvije godine najviše ugrožavaju korovi. Pri konvencionalnoj proizvodnji se međuredno mogu koristiti herbicidi, dok se u ekološkom uzgoju taj problem rješava malčiranjem. Unutar redova se kao malč može koristiti crna PE folija širine 100 – 140 cm ili sloj sijena / slame koji će spriječiti prodiranje sunca i razvoj korova. Međuredno se može posijati djetelinsko-travna smjesa niskog habitusa koja će formirati finu tratinu i ugušiti ostale korove (održava se košnjom).

Priprema tla za sadnju
Pri podizanju nasada vrlo je bitna priprema tla tj. dublje jesensko oranje, jer lavanda ima drvenast, račvast korijen koji duboko prodire u tlo. Kod težih i nepropusnih tala je najbolje u proljeće posaditi predkulturu (mahunarke, facelija i sl.) koja će se maknuti sa površine najkasnije do rujna. Zaoravanje predkulture kao zelene gnojidbe će popraviti strukturu tla i vodozračne odnose. Nakon žetve predusjeva (ili zaoravanja) tlo se treba preorati na dubinu 18-20 cm i provesti osnovnu gnojidbu. Prije sadnje se mora pripremiti rahli površinski sloj od 15 cm kako bi sadnice imale bolji kontakt sa zemljom i bolje ukorjenjivanje.

Gnojidba
Iako nema velikih potreba za hranivima, uz osnovnu gnojidbu sa zrelim stajskim gnojem (ili mineralnim gnojivom u konvencionalnom uzgoju), lavanda će dati veći prinos cvijeta i udjela eteričnog ulja. U narednim godinama usjev treba redovito gnojiti u jesen. Prije osnovne gnojidbe je najbolje obaviti analizu tla kako bi ustvrdili točnu količinu pojedinih elemenata koje u tlo trebamo unijeti. Važno je da se pridržavate preporučenih doza, jer će prevelike količine određenih elemenata uzrokovati pojačan rast zelene mase na uštrb cvijeta i eteričnog ulja.

Sadnja lavande sadnicama
Lavanda se sadi u jesen ili na proljeće. Kod jesenske sadnje i u kontinentalnim područjima moramo voditi računa o veličini sadnica, jer će se samo jače sadnice na vrijeme ukorijeniti i uspješno prezimiti. Sadnja se može obaviti ručno ili strojno nastavcima za sadnju zeljastih povrtnih kultura. Faktori koji uvjetuju razmak između i unutar redova su vrsta kultivara i planirani način žetve.

Pri kupnji sadnica trebate obratiti pažnju na izgled nadzemnog dijela kao i korijena. Najkvalitetnije su sadnice sa grudom supstrata s dobro razvijenim korijenom i barem dvije postrane grančice uz osnovnu os. Žutilo listova ukazuje da sadnice nisu uzgajane u povoljnim uvjetima i da su nedovoljno zalijevane. Sadnja ovakvih sadnica rezultira velikim postotkom neukorijenjenih sadnica i dodatnim troškovima popunjavanja praznih mjesta u nasadu.

Zalijevanje
Zalijevanje je najbolje riješiti postavljanjem sustava navodnjavanja kap po kap. Lavanda ne podnosi veliku vlagu, zbog čega se zalijeva tek kad je tlo već suho. Zalijevanje je neophodno u prvim fazama rasta biljke tj. odmah nakon sadnje. Područja nasada u kojima se nakuplja voda nisu pogodna za uzgoj, jer će u tim uvjetima korijen lavande strunuti. Ovaj problem se uspješno rješava odvodnjom i izbjegavanjem sadnje na mjestima gdje je primijećeno nakupljanje vode.

Formiranje grma i berba lavande
Formiranje grma u prve dvije godine obavljamo orezivanjem. U proljeće prve godine uzgoja grmove skraćujemo na visinu 8-10 cm kako bi se oblikovao gusto zbijen grm. Ponovno orezivanje se provodi ljeti odmah nakon što procvjeta. Na taj način će lavanda trošiti manje energije na razvoj cvijeta, a više za stvaranje zelene mase što nam je i cilj u prvoj godini uzgoja. Češće orezivanje potiče grananje i sprječava stvaranje odrvenjelih i kržljavih grmova koji daju mnogo manji urod od onih gustih i pravilno oblikovanih. Ukoliko na kraju prve godine uočite slabe i nerazvijene sadnice, zamijenite ih jačim sadnicama, jer se samo ujednačen usjev može zadovoljavajuće rezati strojem. U proljeće druge godine grmove podrežite na visinu 15-18 cm i s tim završava njihovo oblikovanje.

Prava lavanda ima manji grm pa se najčešće uzgaja u redovima razmaka 130 – 150 cm i razmaka unutar reda oko 40 cm sa sklopom od 16 700 – 19 000 sadnica po hektaru. Hibridna lavanda se sadi na međuredni razmak od 180 – 200 cm, razmaka u redu 50 – 90 cm, uz sklop od 5 550 – 11 100 sadnica po hektaru. Pri ručnoj žetvi razmak može biti manji dok strojna žetva uvjetuje razmak između redova ovisno o zahvatu stroja. Manji broj biljaka po jedinici površine će dati i manji urod, no ukoliko je žetva mehanizirana, manji su i troškovi.

Sjetva i razmnožavanje lavande
Prava lavanda se može razmnožavati vegetativno kao i sadnicama dobivenim iz sjemena. Sjeme hibridne lavande je sterilno zbog čega se ona razmnožava isključivo vegetativno. Ukoliko se odlučite za sjetvu prave lavande morate ju obaviti prije zime (studeni) ili u rano proljeće (ožujak). Za proljetnu sjetvu sjeme morate pripremiti jarovizacijom (postupak izlaganja sjemena niskim temperaturama -16 °C 36 sati). Sjeme se sije na dubinu 0,5 do 1,5 cm. Nicanje sjemena traje sporo i posve iznikne tek početkom svibnja. Kada biljke stvore 4-5 pravih listova, pikiraju se na otvorene lijehe na razmaku 35×5 cm i ondje ostaju do jeseni, uz redovito zalijevanje. Daljnje orezivanje i formiranje grmova je isto kao i kod vegetativnog razmnožavanja. Hibridnu lavandu ćete razmnožiti vegetativno zelenim reznicama. Najbolji grmovi za uzimanje reznica su oni stari tri do četiri godine. Reznica se uzima rezanjem grančica veličine 10 cm pri čemu se otkinu donja 2-3 listića. Očišćeno dno reznice je najbolje umočiti u hormon za ukorjenjivanje i posaditi u mix supstrata i pelita. Pri sadnji je važno da reznica dobro prianja uz supstrat, jer će se jedino tako uspješno ukorijeniti. Ovim načinom razmnožavanja reznice bi trebale formirati korijen kroz mjesec dana. U tom periodu morate redovito zalijevati.

Bolesti lavande
Iako u našim predjelima lavanda rijetko obolijeva od biljnih bolesti i ona ima nekoliko uzročnika koji mogu nanijeti štetu na usjevu. To su uglavnom gljivična oboljenja kojima pogoduje visoka vlaga tla i nedovoljna prozračnost. Tipični simptomi ovih bolesti su naglo sušenje biljke, tamnjenje i odumiranje listova sve do uginuća cijele biljke. Prava lavanda je sklonija zarazi od hibridne lavande, dok su kultivari svjetlijeg cvijeta otporniji od onih sa tamnim cvijetom. Od hibridnih kultivara se svojom otpornošću na bolesti posebno ističe Lavandula x intermedia “Grosso”. Kod djelomično zaraženih grmova u nasadu potrebno je bolesne grmove ukloniti, zapaliti, a njihova mjesta zamijeniti sa otpornim kultivarima.

MOŽDA ĆE VAS I OVO ZANIMATI:
>>UZGOJ LIMUNA
>>KAKTUSI: Uzgoj i održavanje
>>RUŽMARIN: Sadnja i uzgoj
>>KRIZANTEME: Uzgoj i zaštita krizantema

Izvor: vrt-online.com.hr.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *