Upala grla: Simptomi i prirodni lijek za upalu grla

Upala grla: Simptomi i prirodni lijek za upalu grla

Grlo, odnosno ždrijelo, je vrlo važan dio našeg tijela, u kojem se susreću putovi gutanja i disanja. Ždrijelo je, nakon usne šupljine, prvo izloženo vanjskim utjecajima, a zbog velike koncentracije limfatičkog tkiva, koje ima zaštitnu ulogu, jako reagira na upale. Upala grla spada među najčešće razloge posjeta liječniku. Kada govorimo o grlobolji obično mislimo na upale ždrijela (faringitis), upalu krajnika (tonzilitis) i upalu grkljana i glasnica (laringitis). To su vrlo česte bolesti koje se najviše javljaju u hladnijem dijelu godine, ali nisu rijetke ni u ljetno doba.

Upala grla – simptomi bolesti
Obično se upala grla manifestira bolom i peckanjem u grlu, otežanim gutanjem, kašljem, a ponekad i povišenom temperaturom. Sluznica ždrijela je kod upale obično crvena i otečena.
Laringitis je upala glasnica u grkljanu koju, prije svega, karakterizira promuklost. Osim promuklosti, ostali simptomi su grlobolja, suhi kašalj, otežano gutanje i eventualno povišena temperatura.
Upala krajnika zahvaća sve dobne skupine, ali najčešće pogađa djecu između 3. i 6. godine, jer je njihov imuni sistem još nedovoljno razvijen. Učestalost tonzilitisa je veća kod djece koja borave u vrtiću ili školi. U upali, mandule postaju povećane, otečene, često žarko crvene, a ponekad se mogu vidjeti gnojne naslage. Tonzilitis obično počinje jakom grloboljom, povišenom tjelesnom temperaturom i teškim gutanjem. U težim slučajevima simptom bolesti može biti otežano disanje.

>>Upala grla kod djece – simptomi i liječenje

Najčešći uzročnici upala grla su virusi. Znatno rjeđi uzročnik su bakterije, među kojima posebno mjesto zauzima beta-hemolitički streptokok skupine A, koji može izazvati ozbiljne posljedice poput akutne reumatske groznice kod koje može doći do oštećenja srca, bubrega i zglobova, a u rijetkim slučajevima i do pojavu bakterijemije.

Liječenje upale grla ovisiti će o uzročniku, ali i kliničkoj slici te uzrastu i općem stanju oboljelog. Budući da su najčešći uzročnici virusi, liječenje upale grla se preporuča započeti s preparatima koji će nam olakšati tegobe i simptome koji se javljaju kod upala grla – antiseptička sredstva za sluznicu grla. Učinkovita je upotreba čaja od kadulje za grgljanje. Pastile s antiseptičkim djelovanjem su popularno sredstvo za smanjenja simptoma grlobolje.  Antibiotike treba što uzimati samo po savjetu liječnika, kada se utvrdi da se radi o bakterijskoj infekciji. Za to je najsigurnija pretraga mikrobiološka obrada brisa ždrijela i nosa.
Posebnu pažnju treba obratiti na upale uzrokovane betahemolitičkim streptokokom grupe A. Tada je potrebno provesti antibiotsku terapiju adekvatnim antibiotikom i u dovoljno dugom trajanju. Obično se koriste penicilinski antibiotici u trajanju od deset dana, bez obzira što će do poboljšanja kliničke slike doći ranije.
Azitromicin je posebno koristan za liječenje pacijenata alergičnih na penicilin. Iako su upale grla najčešće lagana oboljenja, ponekad ih se previše olako shvaća. Zato ni danas nisu rijetke komplikacije neliječenih upala gornjeg dišnog sustava, a pravodoban pregled radi postavljanja dijagnoze i određivanja adekvatne terapije su temelj uspješnog liječenja.

Upala grla – liječenje prirodnim putem

  1. Čajem od žalfije(kadulja) ispirite grlo više puta na dan. Žalfija ubija različite mikroorganizme, a među njima su i ovi odgovorni za upalu grla. Za vrijeme bolesti je vrlo važno unositi što više tekućine u organizam. Povećan unos tekućine u organizam ubrzava izbacivanje virusa, te vlaži sluznicu i olakšava uklanjanje sekreta iz nosa i sinusa.
  2. Topli čajevi ublažavaju bol u grlu, a pored toplih čajeva dobar je i propolis. Propolis za liječenje možete nabaviti u obliku kapi, spreja za grlo i pastila.
  3. Ublažiti kašalj možete s čajevima i sirupima koji u sebi sadrže bijeli i crni sljez, jagorčevinu i timijan.
  4. Začepljenost nosa ćete smanjiti inhalacijom. U zagrijanu vodu, od 40°C ili više, ukapajte kapi eukaliptusa, bora, cedra ili timijana i to udišite. Možete ukapati u njega i slanu vodu što će pomoći njegovom odčepljivanju.
  5. Liječenje upale eteričnim uljima provodi se po ovoj recepturi: 2 žlice prirodnog jabučnog octa, 1 žlica meda, 5 kapi eteričnog ulja limuna, 3 kapi eteričnog ulja đumbira, 2 kapi eteričnog ulja kadulje, 2 dcl vode.
    Izmiješamo med i ocat, dodamo eterična ulja i dobro izmiješamo, dodamo vodu i opet dobro izmiješamo. Stavimo u tamnu bočicu i grgljamo tekućinu što češće u toku dana. Zadnje grgljanje je pred spavanje. Ponavljamo tretman najmanje 5 dana. Za osobe koje su sklone češćim upalama grla preporučuje se da tretman izvedu ne čekajući razvoj bolesti, na taj način će djelovati na uzročnika bolesti. Mješavina je vrlo ugodnog okusa, liči na limunadu pa je i djeca rado koriste.

MOŽDA ĆE VAS I OVO ZANIMATI:
>>PREHLADA: Simptomi i liječenje obične prehlade
>>LIMUN KAO LIJEK: Prirodno liječenje biljem
>>LJEKOVITO BILJE: Kadulja (žalfija) kao lijek
>>PROMUKLOST ILI DISFONIJA: Gubitak glasa kod odraslih i djece
>>UPALA UHA: Simptomi i liječenje upale srednjeg uha kod odraslih

Izvor: otorinolaringolog.com; zdravestvari.hr; plivazdravlje.hr.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *