Vodene kozice: Inkubacija, simptomi i liječenje vodenih kozica kod odraslih i djece

Vodene kozice: Inkubacija, simptomi i liječenje vodenih kozica kod odraslih i djece

Virusna zarazna bolest karakterizirana svrbljivim osipom, uzrokovana varicella zoster virusom poznata je pod narodnim imenom vodene kozice ili varićele.

Bolest se širi zrakom u kapljicama koje sadrže virus. Osoba s vodenim kozicama najzaraznija je neposredno po pojavi simptoma i ostaje zaraznom sve dok se zadnji mjehurić ne pretvori u krastu.
Osoba koja je preboljela vodene kozice stječe imunitet i ne može više oboljeti. Međutim, virus varicella-zoster ostaje u tijelu nakon prve infekcije i katkada se tokom života reaktivira uzrokujući herpes zoster.

>>Vodene kozice u trudnoći
>>Vodene kozice kod beba – forum

Inkubacija i simptomi
Inkubacija traje od 10 do 21 dana. Prvi simptomi bolesti počinju svrbežom (pruritus) i osipom tj. crvnekastim točkicama (makula) na koži. Osip ne izbije odjednom, već se javlja na mahove tako da se na koži istodobno vide sve faze, od makule (crvenkaste pjege), papule (mjehurića ispunjenog bistrim sadržajem), vezikule (plika sa gnojnim sadržajem) do kraste.
Izbijanje osipa obično traje oko 5 dana, najviše 7-8 dana. Osip može biti sasvim blag, izbije samo nekoliko eflorescencija, a može biti i tako obilan da prekrije gotovo čitavu kožu.
Osip se često javlja u vlasištu. Osip u ustima stvara rane zbog kojih je gutanje bolno. Vezikula se raspukne i pretvori u svjetlosmeđu krastu koja s vremenom potamni i postane tamnosmeđa dok na kraju ne otpadne, obično u roku dva tjedna od početka bolesti.
Rane se mogu pojaviti na kapcima, u gornjem dišnom traktu, debelom crijevu i vagini. Osip u grkljanu i gornjim dišnim putevima može katkada prouzročiti znatne teškoće s disanjem. Mogu se povećati limfni čvorovi na vratu i postati bolno osjetljivi. Najgore razdoblje za vodene kozice obično traje 4-7 dana.

Simptomi kod komplikacija uzrokovanih vodenim kozicama
Djeca se obično oporave bez problema. Međutim infekcija može biti teška ili čak smrtonosna u odraslih, a osobito u osoba (djece ili odraslih) sa oslabljenim imunološkim sistemom.

Upala pluća prouzročena virusom vodenih kozica ozbiljna je komplikacija koja se javlja osobito u odraslih osoba, novorođenčadi ili bilo koga sa oslabljenim imunološkim sistemom. I srce može biti zahvaćeno, sa mogućom pojavom srčanog šuma. Upala zgloba uzrokuje bol. Jetra može biti oštećena, obično bez kliničkih simptoma. Katkada oboljeli krvari u tkiva. Rane na koži mogu se inficirati bakterijama koje uzrokuju crveni vjetar (erizipel), mogu izazvati gnojenje na koži (piodermiju) ili bulozni impetigo.

Infekcija mozga (encefalitis), koja se može pojaviti krajem bolesti ili 1-2 tjedna kasnije, javlja se u manje od 1:1000 slučajeva. Encefalitis uzrokuje glavobolje, povraćanje, nesigurnost hoda, smetenost i konvulzije. Premda encefalitis može biti smrtonosan, izgledi za potpuni oporavak općenito su dobri. Reyeov sindrom, uobičajena, vrlo teška komplikacija koja pogađa gotovo isključivo djecu do 18 godina, može početi od 3-8 dana po pojavi osipa.

Liječenje i prevencija
Doktor uglavnom nema dileme o dijagnozi vodenih kozica jer su osip i drugi simptomi toliko tipični. Rijetko je nužno određivanje nivoa antitijela u krvi i laboratorijska identifikacija virusa.
Blagi slučajevi vodenih kozica liječe se samo simptomatski. Stavljanjem vlažnih obloga na kožu olakšava se svrbež koji može biti intenzivan te se tako sprječava češanje kojim se infekcija širi, a ostaju i ožiljci. Zbog opasnosti bakterijske superinfekcije koža se češće pere vodom i sapunom, ruke se drže čistima, nokti podrezuju da se smanji češanje, a odjeća mora biti čista i suha.

Kupanje za ublaživanje svrbeža provodi se i kupkom u mlakoj vodi u koju se doda nekoliko zrnaca hipermangana (kalijeva permanganata) da otopina bude blijedo ružičasta. Hipermangan možete nabaviti u ljekarni. Pripravci s lokalnim djelovanjem koji se mogu kupiti bez recepta u ljekarni, antihistaminici, ili drugi losioni koji sadrže kamfor, mentol ili fenol također mogu pomoći. Nanose se u malim količinama samo na zahvaćena mjesta.
Antibiotici mogu biti potrebni u slučaju bakterijske infekcije. Teški oblici bolesti liječe se antivirusnim lijekom aciklovirom.

Izolacija inficirane osobe pomaže u sprečavanju prenosa infekcije na ljude koji nisu preboljeli vodene kozice. Postoji i cjepivo koje sprječava obolijevanje. Antitijela protiv virusa (zoster imuni globulin ili varicella-zoster imuni globulin) mogu se dati osobama koje nisu bile cijepljene, a imaju visoki rizik komplikacija, npr. zbog slabosti imunološkog sistema.

Izvor: wikipedia; vasdoktor.com.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *