Ulje crnog kima: Nigella sativa, čurekot ili crni kim kao lijek

Ulje crnog kima: Nigella sativa, čurekot ili crni kim kao lijek

U prirodi je kim samonikla biljka, a danas se sve češće i uzgaja. Prije svega spada u začinske biljke, međutim ima višestruka ljekovita svojstva, pogotovo crni kim (Nigella sativa).
Sjemenke crnog kima stoljećima su se upotrebljavale za očuvanje zdravlja i liječenje raznih bolesti. Drevni Egipćani koristili su ih kao univerzalni lijek i sredstvo za očuvanje mladosti, o čemu svjedoče sačuvani primjerci bočica s uljem proizvedenim iz sjemenki crnog kima pronađeni u Tutankamonovoj grobnici. Zadnjih godina crni kim (čurekot) je stekao poseban ugled koji se sve više temelji na znanstvenim dokazima i svakodnevnim potvrdama snažne farmakološke aktivnosti sastavnica njegovog ulja koje se sve češće stavlja na tržište kao dodatak prehrani i sredstvo za njegu i oporavak kože. Njegovo ljekovito djelovanje potaknulo je proizvodnju široke palete proizvoda u skupini dodataka prehrani i kozmetičkih pripravaka.

>>Crni kim: detaljno o biljci i ulje crnog kima u upotrebi

Crni kim: opis biljke i zdravstvene značajke ulja
Nigella sativa L. je jednogodišnja biljka iz porodice Ranunculaceae, visoka oko pola metra, sa stabljikom obraslom sitnim dlačicama, sjajnim zelenim listovima i bijelo-plavim cvjetovima. U čahurama se nalaze sjemenke biljno-začinskog mirisa, blago gorkog i pikantnog okusa zbog kojeg se dodaju kao zamjena za crni papar u spravljanju kruha. Raste u zapadnoj Aziji, jugoistočnoj Europi i na područjima što okružuju Sredozemno more. Kultiviran je u cijelome svijetu kao vrtna biljka.
Eterično ulje crnog kima sadrži velik broj različitih spojeva. S farmakološkog gledišta, najznačajnija je skupina kinonskih derivata6, pa se ključnim za ljekovito djelovanje smatraju: timokinon, ditimokinon, timohidrokinon i nigelon. Najzastupljeniji timokinon ujedno je i najvažnija djelatna tvar ulja crnog kima prema čijem sadržaju se i procjenjuje autentičnost i kvaliteta ulja te njegov farmakološki učinak. U eteričnom ulju ga može biti 20-57%. Udio njegove glavne sastavnice timokinona, razlikuje se ovisno o mjestu i uvjetima uzgoja biljke. Te razlike odražavaju se na organoleptička svojstva ulja, posebno na njegov okus, ali i njegovo ljekovito djelovanje. Stoga je pri kontroli ulja crnog kima i proizvoda na njegovoj osnovi, posebno važno određivanje udjela timokinona.

Ulje crnog kima- ljekovita svojstva i djelovanje
Crni kim se od davnine smatrao lijekom za sve tegobe. Rezultati  kliničkih studija potvrdili su njegovu djelotvornost i raznolikost ljekovitih učinaka, a brojna znanstvena ispitivanja još uvijek pokušavaju objasniti mehanizme djelovanja pojedinih sastavnica.

Primjetne farmakološke aktivnosti ulja crnog kima, koje su do sada dokazane i opisane u stručnoj literaturi, odnose se uglavnom na:

 • protuupalno djelovanje
 • imunomodulatorno djelovanje
 • antitumorsko djelovanje
 • antidijabetičko djelovanje
 • gastroprotektivnu aktivnost
 • hepatoprotektivnu aktivnost
 • antihipertenzivno djelovanje
 • antimikrobno djelovanje
 • prevenciju oksidativnih oštećenje u organizmu
 • antihistaminsko djelovanje.

Iako broj kliničkih studija još uvijek nije dovoljan za praktičnu primjenu crnog kima u punom opsegu nabrojanih djelovanja, njegovo peroralno uzimanje danas se preporuča u liječenju raznih zdravstvenih problema. Smatra se korisnom pomoći kod  gastrointestinalnih tegoba (grčeva, otežane probave, infekcije i hemoroida), autoimunih bolesti (multipla skleroza), dijabetesa kao i pojedinih vrsta karcinoma. Uobičajena praksa ipak još uvijek podrazumijeva manji raspon njegove primjene, pa se ono najčešće propisuje kod oslabljenog imuniteta, te za liječenje i olakšavanje simptoma upalnih bolesti poput astme, alergijskog rinitisa i atopijskog dermatitisa. Sve više se koristi i topička primjena u liječenju i njezi kože.

Ulje crnog kima- doziranje i nuspojave
Kod primjene u ljudi, količine uglavnom nisu ekstremno velike, ali se kreću u vrlo velikom rasponu. Preporučene doze ovise prvenstveno o namjeni, a zatim i o obliku pripravaka. Kao terapijski dokazane doze predlažu se unosi od oko 50 mg ulja/kg tjelesne mase na dan ili 3-4 g na dan za osobu prosječne tjelesne mase. U praksi se radi o vrlo različitim količinama. Tako se na deklaracijama ulja crnog kima koje se nalaze na tržištu kao dodaci prehrani mogu vidjeti i različite preporuke dnevnog unosa:

 • 20–40 kapi 2 puta na dan
 • 20-40 kapi 3 puta dan
 • 1-4 žličice na dan
 • 2–6 kapsula s po 400-500 mg ulja na dan.

Ujednačenost učinaka istih doza ulja različitog porijekla može biti upitna, s obzirom na velike razlike u udjelima glavnog nositelja farmakološke aktivnosti – timokinona. Standardizacija ulja crnog kima, iako teže provediva nego s biljnim ekstraktima, bila bi u tom pogledu vrlo korisna, jer bi pridonijela lakšem i pouzdanijem doziranju pripravaka, što je i osnovni uvjet sigurne i djelotvorne primjene.
Ovo ulje nema nikakve nuspojave osim laganog podrigivanja na početku terapije. Isto tako se može koristiti sa svim lijekovima.

MOŽDA ĆE VAS I OVO ZANIMATI:
>>SJEMENKE LANA: Lan kao lijek
>>Cikla kao lijek
>>LJEKOVITO BILJE: Artičoka kao lijek
>>GOSPINA TRAVA: Kantarionovo ulje
>>UPALA UHA: Simptomi i liječenje upale srednjeg uha kod odraslih

Izvor: wikipedia; inpharma.hr; priroda-leci-sve.com.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *